Regeringen vill riva danska ”getton”

Uppdaterad
Publicerad

Den danska regeringen vill riva delar av landets getton: Ytterstadsområden med hög invandrartäthet och lika hög halt av brottslighet och sociala problem.

Statsminister Lars Lökke Rasmussen betecknade i tisdagens öppningstal inför höstsessionen i folktinget situationen i problemområden som ”ohållbar”.

Hål i kartan

-Det finns hål i Danmarks karta där danska värden uppenbarligen inte gäller längre, sade statsministern.

-Regeringen kan inte acceptera bostadsområden där vandalism och våld präglar vardagen och lagarna sätts ur spel, fortsatte han och markerade 29 stadsdelar över hela Danmark som kräver ”speciella insatser” såsom ökad polisnärvaro och till och med rivning av särskilt utsatta bostadskvarter.

Hans ord fick inte oväntat delade reaktioner. Mehmet Taksin, talesman för hyresgästföreningen i Tåstrupgård utanför Köpenhamn framhöll att det handlar om människor och inte om byggnader.

-Det är människorna man måste jobba med, sade han.

Inte heller bostadsföretagen är positiva.

”Ge oss ett val!”

Statsministern visade också att han går oppositionen till mötes när det gäller Afghanistaninsatsen där mer betoning ligger på att ta hem danska styrkor och flytta över säkerhetsansvaret på afghanska trupper.

S-ledaren Helle Thorning-Schmidt sade att talet visar att regeringen är rådvill och saknar visioner.

-Ge oss ett val, sade S-ledaren med hänvisning till att det är statsministern som inom grundlagens ram bestämmer exakt när val hålls i Danmark.

TT

Fakta: Danska getton

Statsminister Lars Lökke Rasmussens gettoförslag:

* Riva en del bostadskvarter i problemområdena.

* Ökat tryck mot kriminella kretsar.

* Fler brandkårsutbildade.

* Ny definition av ordet getto med tonvikt på kriminaliteten.

* Alla polisdistrikt avkrävs ett strategi för brottsbekämpning i gettomiljöer. (TT-Ritzau)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.