Vy över centrala Minsk med floden Svislatj. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/ TT

Regeringen: Vitryssland blir Belarus

Uppdaterad
Publicerad

Svenska regeringen kommer från och med nu att använda Belarus i stället för Vitryssland i den officiella kommunikationen. Det meddelar utrikesminister Ann Linde (S) på DN Debatt.

”Det är ett erkännande av det belarusiska civilsamhället och folket som länge velat framhäva sitt lands nationella identitet och suveränitet”, skriver Linde i debattartikeln.

Utrikesdepartementet överger därmed en benämning som kan associeras med Ryssland eftersom ändelsen ”rus” inte syftar på Ryssland, skriver Linde. Rus är en benämning på områden i Östeuropa som under medeltiden befolkades av östslaviska folk.

Beskedet kommer i samband med att Linde besöker Minsk tillsammans med sin finländske utrikesministerkollega Pekka Haavisto.

UD säger att samma ”korrigering”, från Vitryssland till Belarus, har gjorts i exempelvis engelskan och franskan tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.