Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Premiärminister Pedro Sánchez har utropat sig till vinnare i Spaniens parlamentsval – men regeringsbildningen kan bli en utmaning enligt SVT:s korrespondent Christoffer Wendick. Foto: SVT / JAVIER SORIANO/AFP/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Regeringsbildning blir utmaning för Sánchez

Uppdaterad
Publicerad

I en väldigt polariserad valrörelse framstod vinnarpartiet PSOE som ”mest lagom”, enligt SVT:s korrespondent Christoffer Wendick.
– Nu får Pedro Sanchez chansen att bilda regering, vilket kommer att bli den svåraste uppgiften som någon socialistledare någonsin haft, säger han i SVT.s Morgonstudion.

Pedro Sanchez har under valrörelsen profilerat sig som en trovärdig ledare, vilket har gått hem hos väljarna, menar Christoffer Wendick. Partiet har dock inte fått egen majoritet, utan kommer att behöva söka stöd hos andra partier.

– Den här gången blir det extra svårt att få ihop någonting som liknar en stabil regering, säger han.

Nationalistpartier blivit vågmästare

Ett samarbete som skulle generera i majoritet vore med det liberala partiet Ciudadanos, lett av Albert Rivera. Men motsättningar mellan partierna är så stora att ett samarbete tycks politiskt omöjligt, enligt Christoffer Wendick.

Snarare tror han att PSOE kommer att söka stöd hos vänsterpartiet Podemos. Detta räcker dock inte hela vägen till majoritet, utan partiet skulle i så fall även behöva söka stöd hos åtminstone något av de regionala nationalistpartierna – antingen i Baskien eller Katalonien.

– Det handlar om partier som vill bryta sig loss och göra sina regioner självständiga, vilket inte blir lätt att sälja in till väljarna. Men man befinner sig i den här situationen där nationalistpartierna har blivit vågmästare i spansk politik, och man kan inte tänka bort det, säger Christoffer Wendick.

Han tror att det lär dröja tills efter Europaparlamentsvalet innan en ny spansk regering är på plats.

Uppstickarparti tog sig in i riksdag

Samtidigt som det borgerliga Partido popular gjorde ett av sina sämsta val lyckades det högernationalistiska uppstickarpartiet Vox få över tio procent av rösterna. Det är första gången sedan Francos tid som ett högernationalistiskt parti tar plats i riksdagen.

– De har bedrivit en bra kampanj i sociala medier och lyckades ta väljare från högerpartiet Partido popular. Sedan är det Kataloniens strävan efter självständighet som i grund och botten är orsaken. Vox-väljarna anser att de är det enda partiet som varit tillräckligt hårda mot Katalonien, säger Wendick.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer