Hundratusentals människor gav sig ut på gatorna för att demonstrera mot regeringen. Foto: TT/SVT

Regeringspartiet backar efter protesterna

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera dagar av demonstrationer meddelar den rumänska regeringen att man backar och lovar att dra tillbaka dekretet som skulle tillåta korruption i landet.
– Det är en glad stämning här, berättar SVT:s korrespondent Bert Sundström från Bukarest.

Beskedet kom från premiärminister Sorin Grindeanu på lördagskvällen, samtidigt som 140.000 människor protesterade i centrala Bukarest.

– Vi ska hålla ett extrainsatt möte på söndag för att dra tillbaka dekretet, återkalla det, upphäva det, sade Grindeanu i ett tv-sänt tal från regeringshögkvarteret, ett stenkast från demonstranterna, enligt Reuters.

Koalitionspartner: Redan dragit tillbaka

Tidigare under kvällen sa den mindre koalitionspartnern i den PSD-ledda regeringen att dekretet om avkriminalisering av en del korrupta handlingar har dragits tillbaka.

– Det här sker eftersom vi inte har någonting att dölja, säger Calin Tariceanu, ledare för det mindre regeringspartiet ALDE, till den privata tv-kanalen Romania TV.

”Glad stämning”

I Bukarest har beskedet sakteliga börjat spridas bland de många tusentals demonstranterna, säger SVT:s reporter Bert Sundström på plats. Han står i utkanten av den stora folkmassan som samlats på torget framför regeringsbyggnaden i huvudstaden.

– Det börjar spridas att regeringen säger att de tänker backa. Men det är fortfarande en hel del av de jag pratat med som inte visste om beslutet. Jag tror att det börjar spridas mer och mer och det är en uppsluppen, glad och lite kampfylld stämning, säger Bert Sundström.

Är luttrade

Samtidigt är det många som är försiktigt positiva, menar Bert Sundström.

– Det är viktigt att komma ihåg att många här känner att de vill vänta och se. Många är luttrade och säger att när de inte kan tro på det här förrän de verkligen ser att regeringen backar, säger han.

Korrupta handlingar skulle bli tillåtna

Upprördheten har framkallats av att den socialdemokratiska regeringen, som återkom till makten efter valet i december, utfärdat dekret som avkriminaliserar viss korruption och innebär att dömda tjänstemän skulle friges. Korrupta handlingar skulle bli tillåtna om de inte överstiger motsvarande 400.000 kronor.

Rumänien har inte upplevt protester av den här dimensionen sedan Nicolae Ceausescu med folkmakt störtades 1989.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer