Vulkanen Mayo ställer till stora problem för lokalbefolkningen. Foto: TT

Regnoväder gör vulkan ännu farligare

Uppdaterad
Publicerad

Läget förvärras nu i Filippinerna kring vulkanen Mayon. Det kraftiga regnandet ökar risken att de byar i närheten ska förstöras.

Vulkanen Mayon i Filippinerna har under drygt en veckas tid spytt ur sig lava, stenar och askar. Till följd av detta har myndigheterna evakuerat över 75.000 personer från området kring vulkanen, som ligger 30 mil sydost om Manila.

Nu har läget förvärrats ytterligare efter att området drabbats av kraftiga regnoväder. Regnvattnet, i kombination med lavan, kan tillsammans bilda stora mängder av en sorts gyttjevälling som riskerar att ödelägga omkringliggande samhällen.

I augusti 2006 hade vulkanen ett utbrott som i sig inte dödade någon. Men en tyfon som drabbade området några månader senare satte igång en lavin som drog med sig lava och dödade 1 000 personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.