Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Arbetet med att säkra Notre-Dame är redan pågående. Foto: Bertrand Guay/AFP/TT

Rekonstruktionen av Notre-Dame framröstad i franska parlamentet

Uppdaterad
Publicerad

Världens blickar riktades mot Notre-Dame när den historiska katedralen stod i lågor för tre månader sedan. Nu har ett lagförslag för rekonstruktionen av monumentet röstats igenom i det franska parlamentet. Målet är att hålla tidsplanen på fem år som president Macron utlovat – men experter och oppositionen är skeptiska.

Det var den 15 april i år som den kraftiga branden förstörde delar av katedralen.

Under gårdagen gav det franska parlamentet grönt ljus till ett lagförslag som sätter ramarna för rekonstruktionen, skriver Le Monde. Bygget planeras ta fem år, vilket president Emmanuel Macron tidigare lovat – och mött kritik för.

Tidsplan kritiseras: ”Meningslös”

Beslutet föregicks av debatter mellan ledamöterna och var inte enhälligt, utan röstades igenom med 91 röster för, åtta röster emot och 33 nedlagda. Företrädare för oppositionen har kritiserat processen för att vara påskyndad enbart för att Notre-Dame ska stå klar till 2024, då sommar-OS hålls i Paris.

Brigitte Kuster, ledamot för Republikanerna, har kallat tidsplanen ”meningslös”, skriver Le Monde.

– Allt i förslaget börjar med president Macrons inkonsekventa ord.

Kulturminister Franck Riester menar däremot att de ”inte blandar ihop fart med brådska”. Han påpekar också att katedralen ännu inte är helt säkrad och att det finns rasrisk i vissa delar av konstruktionen.

Få utlovade donationer genomförda

Lagförslaget handlar om regler för stadsplanering, miljöskydd och framförallt hur de utlovade donationerna på över 850 miljoner euro ska organiseras och användas. Det innehåller också skattelättnader för donationer.

Franck Riester påpekar dock att bara lite mer än 10 procent av de utlovade summorna faktiskt har kommit in och att kostnaden för arbetet ännu inte är kvalificerad. Summorna som har donerats kommer från privatpersoner och de miljardärer som lovat pengar har ställt motkrav på att få veta exakt vad pengarna ska användas till.

Notre-Dames gamla spira förstördes i branden. Emmanuel Macron vill att den nya spiran ska ha ”samtida” inslag, men ledamöter från oppositionen vill hålla sig trogna originalet. Foto: Fredrik Sandberg/TT / Diana Ayanna/AP/TT

Den arkitektoniska aspekten tas inte upp i lagförslaget, men den har diskuterats i parlamentet. En del ledamöter oroar sig över att presidenten beskrivit att den nya spiran ska ges ett ”samtida arkitektoniskt uttryck” och har, utan framgång, krävt en rekonstruktion ”identisk med” eller ”trogen det senaste kända visuella tillståndet”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Storbranden i Notre-Dame

Mer i ämnet