Rekordår i kriget mot kokainet i Colombia

Uppdaterad
Publicerad

Tungt beväpnade soldater håller vakt medan människor gräver upp kokabuskar. Metoden för att bromsa produktionen av kokain i Colombia har varit mer framgångsrik 2020 än någonsin tidigare.

– Vi har förstört odlingar motsvarande 301 miljoner dollar som annars skulle gått till drogkarteller, säger Colombias försvarsminister Carlos Holmes Trujillo efter att han själv precis rivit upp en buske.

2020 förstördes 130 000 ha odlingar – långt mer än någonsin tidigare. Men arbetet, som innebär att kokabuskar grävs upp för hand, innebär stora risker för de som utför det.

22 attacker har skett mot arbetare under året och man har stött på explosiva anordningar. Och trots arbetet är produktionen av kokain fortsatt stor i landet.

– Vi har uppnått detta utan att använda bekämpningsmedel. Om vi gjorde det skulle vi röja ännu mer och erbjuda större säkerhet för de som arbetar, säger Colombias försvarsminister Carlos Holmes Trujillo.

Regeringen vill återinföra användning av ett bekämpningsmedel som förbjöds 2015, då det inte fanns tillräckliga studier om påverkan på miljö och hälsa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.