Dystert rekord i Afghanistan – allt fler civila dödas Foto: APVisa alla (3)
Visa alla (3)

Dystert rekord i Afghanistan – allt fler civila dödas

Uppdaterad
Publicerad

2015 blev ett mörkt rekordår i Afghanistan. Inte sedan den USA-ledda invasionen av landet för 14 år sedan har så många civila dödats och skadats.
Det framgår av en årlig rapport som görs av FN. Och kvinnor och barn drabbas allt hårdare.

Sedan de internationella militära styrkorna började dra sig tillbaka 2011 har våldet i landet ökat. Civila hamnar allt oftare i korselden mellan afghanska regeringsstyrkor och talibaner och andra rebeller.

På en presskonferens i Kabul presenterades FN:s årliga rapport om läget i landet. Den visar att 3.545 civila dödats och 7.457 skadats under 2015. Och kvinnor och barn drabbas hårt.

– Var tionde som skadats eller dödats är kvinna och var fjärde är ett barn, säger Danielle Bell, chef för FN:s människorättsavdelning i Afghanistan.

Allt fler kvinnor och barn drabbas

Och antalet drabbade kvinnor har dessutom ökat med 37 procent och antalet dödade eller skadade barn har ökat med 14 procent, jämfört med året innan.

Enligt rapporten är det rebeller som kämpar mot de väst-stödda regeringsstyrkorna som står för de flesta, 62 procent, av de civila skadorna.

Nicholas Haysom, chef för FN:s kontor i Afghanistan, konstaterar att alla parter i konflikter sagt sig försöka undvika civila dödsoffer och skador.

– Men vi väntar fortfarande på att se det omsättas i praktiken, säger han.

Enligt tv-kanalen Al Jazeera har talibanerna i ett uttalande avvisat rapporten som ensidig och vinklad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer