Rekordmånga nya flyktingar i fjol

Publicerad

Krig, politisk instabilitet och humanitära kriser gjorde 2011 till ett rekordår för flyktingar i världen. Fler blev flyktingar i fjol än något annat år på 2000-talet – och många flydde till andra konfliktdrabbade länder.

2011 var ett oroligt år, och det eskalerande våldet blev snabbt synligt på världskartan. Enbart konflikterna i Elfenbenskusten, Libyen, Somalia och Sudan tvingade 800 000 människor på flykt över nationsgränserna och in i flyktingsituationer, visar en ny rapport från FN:s flyktingorgan UNHCR.

Fyra av fem flydde till de närmaste grannländerna – i många fall utvecklingsländer med redan tärda ekonomier, eller länder som också befinner sig i konflikt.

Flest i Pakistan
Ett tydligt exempel på detta är den afghanska flyktingströmmen till Pakistan, ett land som härbärgerar fler flyktingar än något annat land i världen.

Under den arabiska våren flydde tiotusentals människor från Libyen, främst till Tunisien. Det redan konfliktdrabbade Jemen fick ta emot en strid ström av somalier och etiopier efter konflikter på Afrikas horn.

Hundratusentals ivorianer sökte skydd i angränsande Liberia efter ett blodigt inbördeskrig i Elfenbenskusten och oroligheter i Eritrea och Sudan tvingade nära 130 000 människor på flykt, främst till Sydsudan.

Irakier flyr Syrien
Tusentals människor flydde från våldets Syrien tog sig över gränsen till Turkiet och andra grannländer.

Ytterligare 3,5 miljon människor uppskattas ha flytt inom sina länder, en femtedel fler än under 2010, även om dessa inte klassificeras som flyktingar. Totalt befann sig 42,5 miljoner människor på flykt världen över vid slutet av 2011.

Trots oroligheterna minskade detta antal jämfört med 2010, eftersom ovanligt många internflyktingar kunde återvända hem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer