Vasamuséet är fortfarande en av Sveriges absolut största turistattraktioner. Foto: TT

Rekordmånga turister i världen 2015

Uppdaterad
Publicerad

Attentat, oroligheter, strömmar av flyktingar och migranter – inget har fått turismen att minska. Enligt FN:s världsturismorganisation ökade antalet turister i världen med 4,4 procent under 2015, vilket motsvarar ytterligare cirka 50 miljoner övernattningar.

Bland Sveriges sevärdheter har Stockholm två som är ovanliga i världen: regalskeppet Vasa och Nobel. Hit kommer varje år turister från när och fjärran. Och ökningen i fjol märktes tydligt även här.

Rekord varje månad

– Vi slog rekord varje månad mellan maj och oktober, säger Lisa Månsson, chef på Vasamuséet.

– Det har gått uppåt i många år, och 2015 var nytt besöksrekord för oss, säger Olle Amelin, chef på Nobelmuséet.

Många från Kina

Båda har noterat en särskilt stark uppgång av besökare från Asien: Kina, Sydkorea, och Indien.

De besökare SVT träffar en vanlig januaridag har kommit till de här båda muséerna för att de hört talas om Vasa eller känner till nobelpriset.

Det fanns störningar 2015: vissa valutakurser och oljepriser förändrades vilket påverkade folks möjlighet att betala. Och dessutom skedde en rad terrordåd, av vilka några även hade turister som måltavla. Paris och Istanbul till exempel.

Paret Megan Robins och Ross Palfrey från USA hade räknat ut att Stockholm inte skulle vara alltför överbokat i januari.

– Vi försöker att inte tänka alltför mycket på terrorhot, säger Megan.

– Och så har vi inte besökt särskilt många ställen i Mellanöstern. Europa är lite säkrare, säger Ross.

Ingen oro

Att Europa, och särskilt norra Europa, är säkert säger många av dem vi talar med.

– Det är en fredlig värld här, säger Zou Chen från Peking.

– Vi hör inte särskilt mycket om de nordiska länderna i Kalifornien där vi bor. Det verkar vara säkra resor hit, säger Brinkley Brown från Oakland, USA.

– Att resa hit är inget jag oroar mig för. Vi bor i London och det är ju ett större mål för terrorister än Stockholm, säger Tori Stirrad från London

Och de flesta säger att de inte vill låta oro för terrordåd inskränka deras möjligheter att se nya ställen.

– Jag vill bidra till en fredlig värld. Jag intalar mig själv att det inte kommer att hända något, säger Jung Dae från Sydkorea.

Terror kan skapa kort svacka

Museifolk kan ibland märka att en dramatisk händelse får antalet besökare att minska. Men inte särskilt länge.

– I samband med Paris hade vi en kort svacka. Det syntes också i hela Stockholm tycker jag, att folk rörde sig mindre. Men det är korta reaktioner, snart är vi tillbaks på samma besöksantal som tidigare, säger Olle Amelin på Nobelmuséet.

Det misslyckade attentatsförsöket 2010 i julhandeln på Drottninggatan gav bara lite effekt, säger Amelin. Däremot kan Lisa Månsson peka på en nedgång i antalet besök på Vasamuséet 2002, året efter 11 september-attentaten. Och så förstås efter den akuta ekonomiska krisen som slog till 2008.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.