3,8 miljoner amerikaner anmälde sig arbetslösa under förra veckan, det visar statistik från USA:s arbetsmarknadsdepartement. Men en försiktig optimism börjar synas. Foto på entrén till en amerikansk arbetsförmedling. Foto: Nam Y Huh, TT/AP

Analys: Rekordmörka arbetslöshetssiffror i USA – men nu finns viss försiktig optimism

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS · Fler än 3,8 miljoner amerikaner anmälde sig arbetslösa under förra veckan, det visar statistik från USA:s arbetsmarknadsdepartement.
Stefan Åsberg, Mellanösternkorrespondent

Stefan Åsberg

Korrespondent USA

Utvecklingen är den värsta i modern tid, men när nu delstaterna långsamt börjar att lätta på restriktionerna och substansen remdesivir tycks kunna förkorta och mildra sjukdomsförloppet av coronaviruset finns visst hopp bland amerikanska företag.

Fler än 30 miljoner amerikaner har förlorat sina jobb de senaste sex veckorna. Coronaviruset fortsätter att förlama det amerikanska samhället, men flera bedömare hade förväntat sig ännu dystrare siffror för den gångna veckan. Många av de nya arbetslösa kommer från servicenäringen.  

Andra kvartalet ännu värre

De flesta bedömare är nu överens om att vi lång ifrån sett det värsta i USA. Stora delar av det amerikanska samhället har stått stilla i mer än sex veckor nu och konkurserna och uppsägningarna fortsätter. Många prognoser pekar på en arbetslöshet på en bra bit över 20% och tiden framtill halvårsskiftet kommer att bli brutal. Just nu kämpar också många amerikaner med att försöka betala hyror och lån, som förfaller i slutet av den här månaden. Ett av många problem är att en merpart av delstaterna har svårt att få utbetalningen av arbetslöshetsersättningen att fungera.

Försiktigt positiva tecken

Hoppet som finns bland de amerikanska företagen knyts nu till att en lång rad delstater försöker att långsamt börja att öppna upp samhället igen. Florida, Ohio, Georgia på många håll i USA har restriktionerna redan lättats och det trots att väldigt få delstater möter de krav som Vita Huset inledningsvis ställde på Georgia och andra platser för att lättnader skulle vara lämpliga. Och experter varnar för att ivern att öppna landet kan leda till en andra våg av smitta.

Kan förlora ersättningen

Dessutom känner många arbetare oro för att, i det här skedet, gå tillbaka till sina arbetsplatser. I Iowa riskerar anställda, som av rädsla stannar hemma, att förlora sin arbetslöshetsersättning.

Men den försiktiga optimism som nu för första gången på länge ändå kan skönjas i USA handlar också om läkemedlet Remdesivir, framtaget för att bekämpa ebola, som i mindre studier visat framgång i behandlingen av Coronaviruset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.

Nya coronaviruset

Mer i ämnet