Foto: SVT

Rekordstor jakt på noshörningar

Uppdaterad
Publicerad
Tjuvjakten på noshörning har nått nya rekordnivåer. Trots stora insatser fortsätter den blodiga jakten som förser Vietnam och Kina med traditionella mediciner som helt saknar verkan.

Hittills i år har 455 noshörningar dödats i tjuvjakt bara i Sydafrika. Det är fler än under hela förra året. Nu befaras att uppemot 600 noshörningar har dödats innan året är slut.

–En total katastrof och den värsta tjuvjakten på noshörningar på 20 år, säger Tom Milliken, expert på den illegala djurhandeln.

Efterfrågan på horn som naturmedicin har exploderat i Kina och Vietnam där man tror att pulver från hornen botar cancer. Vietnamesiska ligor är fast etablerade i Sydafrika. Och trots massiva insatser har man inte lyckats få stopp på dödandet.

–Bevakningen har ökat och soldater patrullerar Krugerparken men slakten bara fortsätter, säger Milliken.

Ännu föds det fler noshörningar än det skjuts, men fortsätter tjuvjakten kommer antalet att börja minska. Tull och polis i Vietnam har hittills gjort lite för att stoppa den illegala handeln, de är tvärtom ofta delaktiga.

–Tjuvjakten kommer nog att öka framöver tills vietnamesiska myndigheter på allvar in griper mot försäljninge, säger Tom Milliken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer