Statsminister Stefan Löfven (S) träffade Rysslands president Vladimir Putin på tu man hand för första gången. Foto: TT

Relationen mellan Ryssland och Sverige lär vara fortsatt dålig

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Dagens möte mellan Sveriges statsminister och Rysslands president blev ingen långrandig historia. Mötet var över på fyrtiofem minuter, och eftersom allt som sades måste tolkas kan själva samtalet inte ha tagit mycket mer än en halvtimme.

Bert Sundström

Utrikesreporter

Så några djupare diskussioner eller förhandlingar kan knappast ha hunnits med. Å andra sidan finns det kanske inte så mycket att förhandla om. Att det är bra med handel och att klimatfrågan är allvarlig är lätt att enas om. Men när det gäller Rysslands agerande i Sveriges närområde, i Syrien och framför allt i Ukraina, ja då slår Ryssland bara ifrån sig.

Talade mest om utveckling och transporter

Både Stefan Löfven och Vladimir Putin sa att det är bra att mötas trots att de båda avfärdar varandras bild av hur verkligheten ser ut. Men de är ense om att det arbete som görs inom ramen för Arktisk Forum är betydelsefullt. Det var en paneldiskussion om utvecklingen i Arktis som var anledningen till mötet.

I diskussionen deltog, förutom Löfven och Putin, också Finlands president och Norges och Islands statsministrar. Men även i den diskussionen var skillnaden mellan de nordiska politikerna och president Putin slående. Putin talade mest om utveckling och transporter. De andra om klimatet.

Ryska agerandet i Ukraina

Också på podiet kom det ryska agerandet i Östersjöområdet, i Syrien, och i Ukraina upp. Stefan Löfven tyckte att diskussionen började handla lite för mycket om annat än vad det arktiska forumet är till för. Och Vladimir Putin påpekade lite syrligt att så vitt han vet så ligger inte Krim i Arktis.

Det sista påstående kan Sverige hålla med om. Men Sverige anser att Krim ligger i Ukraina. Och eftersom det också finns mängder av andra frågor där länderna har helt olika verklighetsbilder lär relationerna fortsatt vara dåliga. Ense om att vara oense, helt enkelt.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.