”Ren luft är en mänsklig rättighet”

Uppdaterad
Publicerad

En av invigningstalarna vid klimatmötet i New York var skådespelaren och FN-sändebudet Leonardo DiCaprio.

– Jag spelar fiktiva roller som löser fiktiva problem. Jag tror mänskligheten har sett på klimatförändringarna på samma sätt – som om de vore fiktion. Att genom att låtsas att klimatförändringar inte är verkliga skulle få dem att försvinna. Men jag tror att vi alla vet bättre nu, sa DiCaprio

Leonardo DiCaprio utsågs nyligen till FN-sändebud för fred med fokus på klimatfrågan. Han var en av dem som invigningstalade vid FN:s klimatmöte i New York som generalsekreterare Ban Ki-moon bjudit in till.

Mötet är inte beslutsfattande utan målet är att sätta fart på klimatförhandlingarna.

– Jag vädjar till er alla att enas så att vi kan besluta om ett globalt klimatavtal i Paris nästa år, sa Ban Ki-moon i sitt tal.

Han poängterade också att de globala utsläppen måste nå ett tak senast år 2020 för att sedan sjunka.

– Världen står inför en utmaning som saknar motstycke. Vi behöver alle man på däck för att rida ut stormen, sa Ban Ki-moon.

Klimatförändringarna ett säkerhetshot

Lenordo DiCaporio pekade på att klimatförändringarna är det största säkerhetshotet världen står inför nu och vädjade till världens ledare att agera mer kraftfullt.

– Vi ser klimatförändringarna runt om oss här och nu. Det är fakta, inte fiktion som jag annars ägnar mig åt, sa DiCaprio.

Han tryckte också på att ren luft och rent vatten är en mänsklig rättighet.

– Och hur ska vi svara våra barn när de frågar ”hur kunde ni överlämna den här jorden till oss”? 

New York är en av de städer som förbinder sig att minska sina koldioxidutsläpp med 80 procent till 2050.

– Vi vill visa att det går och jag hoppas att fler storstäder gör som vi, sa New Yorks borgmästare Bill de Blasio som också talade på invigningen.

USA:s tidigare vice president Al Gore och Rajendra K. Pachauri, orförande för FN:s klimatpanel IPCC, varnade för att tiden var kort. Men att tekniken för att möta klimatförändringarna finns redan nu.

– Allt vi behöver är politisk vilja och politisk vilja är en förnyelsebar resurs, sa Gore.

126 stats- och regeringschefer är på plats i New York. Miljöminister Lena Ek (C), statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och utrikesminister Carl Bildt (M) deltar i mötet som bara pågår en dag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Klimatmöte i New York

Mer i ämnet