Foto: SVT

Reningsverk försenas – avlopp pumpas ut i Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

Reningsverket i Kaliningrad, som bland annat bekostats av svenska skattebetalare, försenas igen – och ingen vet när det kan tas i drift. Det här betyder att orenat avloppsvatten fortsätter att pumpas rakt ut i Östersjön och bidrar till algblomning.

Det är en av Östersjöns största miljöskandaler. I den ryska enklaven Kaliningrad rinner orenat avloppsvatten från nästa en halv miljon människor rakt ut i Östersjön, och det i ett hav som redan är hårt drabbat av övergödning och bottendöd.

”En miljömässig katastrof”

Från Kaliningrad rinner lika mycket fosfor ut som från hela Sverige. Resultatet syns tydligt i den lilla staden Polessk.

– Det är en miljömässig katastrof, säger Jevgenij Labudin, lokalpolitiker i Polessk, till finska Yle.

Oerfaren byggfirma

Reningsverket började planeras redan på Sovjettiden, men det kommunistiska systemets fall kom emellan. Efter en nystart 2010 lovade Ryssland att det skulle stå klart 2012, men tvister och rysk byråkrati har satt käppar i hjulet. Dessutom var den byggfirma som fick uppdraget med facit i hand alldeles för oerfaren och nu har makthavarna fått nog.

– Vi har tagit beslut att bryta kontraktet och ska byta entreprenör, säger Artur Krupin, ordförande i byggnadsnämnden i Kaliningrad stad.

”En skamfläck”

Svenska skattebetalare har, genom biståndsorganet Sida, varit med och betalat projektet i Kaliningrad med 145 miljoner kronor. Reningsverket är i dag nästan färdigbyggt, men eftersom det står oanvänt finns risken att delar av utrustningen förstörs.

– Allt som gör att det här bygget drar ut på tiden tycker vi är olyckligt men vi vet också att man på rysk federal nivå i Moskva är precis lika intresserade som vi är om att få det här klart. Att det inte är det ännu är förstås en skamfläck för Ryssland, säger Elsa Håstad, chef för Sidas Östeuropaenhet, till SVT Nyheter.

Sida tvivlar på rysk tidsplan

Bygget av reningsverket finansieras till största delen genom den ryska federala budgeten. Det nya budet från makthavarna i Kaliningrad är att reningsverket ska stå klart i slutet av 2015 och då skulle det möjligen kunna tas i drift under nästa år. Men Sida tvivlar på att den tidsplanen håller.

– Det är ett oerhört svårt och komplext bygge och det är ju inte förrän allt är installerat och kvalitetskontrollerat som reningsverket fungerar. Samtidigt är det viktigaste att det verkligen blir klart så orenat vatten inte längre släpps rakt ut i Östersjön så därför har vi tålamod, säger Elsa Håstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.