Renzi redo ta strid för partnerskap

Publicerad

Italiens premiärminister Matteo Renzi hotar med att kräva förtroendeomröstning om förslagen att tillåta registrerade partnerskap för samkönade par. Syftet är att göra slut på dödläget i parlamentet.

– Vi står vid en skiljeväg. Jag är redo att ställa förtroendefråga, sade Renzi vid ett möte med sitt parti Demokraterna (PD), på söndagen.

Därmed sätter premiärministern ner foten i en debatt som han hittills till stor del hållit sig utanför.

Det katolska Italien är det enda större land i Västeuropa som ännu inte tillåter samkönade par att få sina förhållanden juridiskt erkända. Regeringens förslag har blockerats av konservativa politiker. Den stora stötestenen är rätten att adoptera partnerns barn.

Om Renzi väljer att ställa förtroendefråga riskerar han att tvingas till nyval. Men PD ligger väl till i opinionsmätningarna och ett nyval kan vara ett mindre vågspel för Renzi än för en del av hans politiska rivaler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.