Foto: TT

Representanthuset röstar för riksrättprocessen mot Trump

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen röstade representanthuset om riksrättprocessen mot USA:s president Donald Trump ska fortsätta. I och med det skulle processen hamna i en mer offentlig fas, rapporterar New York Times.

Voteringen avslutades senare än väntat på torsdagseftermiddagen, men när den närmade sig slutet stod det klart att de 218 röster som krävdes för ett ja hade nåtts. I slutändan röstade 232 demokrater för att fortsätta riksrättprocessen mot Donald Trump.

– Både republikaner och demokrater har de senaste timmarna pushat för att man ska rösta enligt partilinjen, säger SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt.

”Mer öppna dörrar”

Det som händer nu är att processen blir mycket mer öppen.

– Nu kommer man alltså att gå ifrån mer stängda dörrar till mer öppna dörrar när det gäller de här olika förhören. Flera av de personer som redan har vittnat, bland annat USA:s Ukrainaambassasadör, kommer högst sannolikt att komma tillbaka och vittna inför allmänheten, säger Carina Bergfeldt.

Bakgrunden till varför Donald Trump riskerar att ställas inför riksrätt är det samtal han hade med den nuvarande ukrainska presidenten Volodomyr Zelenskyj. Under samtalet ska den amerikanske presidenten bett sin ukrainska motpart om en tjänst – att undersöka rykten om att Joe Biden skulle haft en roll i att stoppa ett åtal mot sonen Hunter Biden, som tidigare alltså haft en styrelsepost i gasbolaget Burisma.

Demokraten Joe Biden anses vara Donald Trumps största motståndare i det kommande presidentvalet i november 2020.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer