Foto: Scanpix

Republikan pressas dra sig tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Ledande republikaner kräver att kongressledamoten Todd Akin drar sig ur kampen om senatsplatsen för delstaten Missouri efter påståenden om att våldtagna kvinnor inte kan bli gravida.

Akin sade i en tv-intervju i helgen att kvinnor har ett biologiskt försvar som förhindrar graviditet vid vad han kallade ”en riktig våldtäkt”, vilket gör legal abort onödig.

Partiledningen stoppar nu pengaflödet till Akins valkampanj i Missouri där han hoppats att vinna över den sittande demokratiske senatorn.

USA-val 2012

Själv vägrar han trots kritiken, att avbryta sin kampanj.

-Jag vet inte om jag är den enda inom kongressen som lider av ”fot-i-munnen-sjukan” och det här var ett väldigt väldigt allvarligt misstag. Men å andra sidan, det finns så många bra människor i Missouri som nominerat mig och de förstår mig, sa Akin i en radioshow.

Obama uttalar sig

Flera republikanska senatorer har ringt till Akin och vädjat honom att kliva åt sidan. Senast i dag måste han dra sig ur om republikanerna ska hinna presentera en ny kandidat i tid till valet i november.

Republikanske presidentkandidaten Mitt Romney kallade under gårdagens Akins kommentarer fel och oförlåtliga. President Obama gick ut med ett uttalande där han kallade Akins åsikter stötande.

-Våldtäkt är våldtäkt. Tanken att vi ska kompromissa om vilken sorts våldtäkt vi talar om är obegripligt för det amerikanska folket och för mig. Vi ska inte ha politiker, vilka de flesta är män, som tar beslut om kvinnors hälsa, sade Obama.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2012

Mer i ämnet