Donald Trump/ Ledmötena från representanthuset på plats i senaten. Längst fram syns Jemie Ruskin. Foto: AL DRAGO/EPA/AFP/TT

Riksrättsåtalet mot Trump har inletts

Uppdaterad
Publicerad

Representanthuset har nu lämnat över åtalet om riksrätt mot Donald Trump till senaten. Demokraterna vill att ex-presidenten fälls för uppvigling i samband med stormningen av Capitolium.

Natten mot tisdag informerade ledamöter från representanthuset om att man kommer att ställa Donald Trump inför riksrätt, rapporterar internationell medier. Det innebär att åtalet nu formellt har inletts.

Riksrättsåtalet omfattar endast en åtalskpunkt: Anstiftan till uppror. Demokraterna anser att den förre presidenten bör hållas ansvarig för att ha uppviglat den folkmassa som stormade Capitolium den 6 januari efter att Trump upprepat sina grundlösa påståenden om valfusk och manat till protester.

Biden skeptisk

– Donald John Trump gjorde sig skyldig till grova brott och förseelser genom att anstifta våldsamheter mot USA:s regering, säger Jamie Raskin, demokratisk ledamot i respresentanthuset och en av dem som leder riksrättsprocessen.

För att Trump ska fällas krävs det dock att minst 17 republikanska senatorer går på Demokraternas linje. President Joe Biden säger till CNN att han står bakom åtalet, men ställer sig samtidigt skeptisk till man kommer att få tillräckligt många av sina politiska motståndare med sig.

– Senaten har förändrats sedan jag var där, men den har inte förändrats så mycket.

Rättegången mot Trump inleds den 9 februari.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer