Nancy Pelosi (i mitten) på väg ut från det möte där hon ska ha lagt fram sin plan om en riksrättsomröstning på onsdag. Foto: TT/AFP

Riksrättsåtalet mot Trump snart i senaten

Publicerad

Det amerikanska representanthuset kommer på onsdag rösta om att skicka vidare riksrättsåtalet mot president Donald Trump till senaten, rapporterar amerikanska medier med hänvisning till talmannen Nancy Pelosi. Därmed kan riksrätten mot Trump börja, efter flera veckors väntan.

Det var i ett slutet möte med Demokraternas representanter som Pelosi lade fram sin plan: på onsdag ska en omröstning hållas i representanthuset för att skicka vidare riksrättsåtalet till senaten, där själva riksrätten kommer att ske. Det rapporterar The New York Times med hänvisning till icke namngivna källor som befann sig i rummet.

Samma dag ska representanthuset också utse sina företrädare som kommer att agera motsvarande åklagare.

Osannolikt att Trump fälls

Representanthuset, där Demokraterna har majoritet, godkände redan den 19 december två åtalspunkter mot Trump om maktmissbruk och om försök att hindra kongressens arbete. Trots detta har det dröjt innan man röstat om att inleda själva riksrätten.

Trump är den blott tredje amerikanska presidenten som ställs inför riksrätt. Att han faktiskt fälls bedöms dock som mycket osannolikt, eftersom det kräver två tredjedelars majoritet i senaten. Där har i stället hans parti, Republikanerna, majoritet och några indikationer på omfattande avhopp från de egna leden finns inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer