Socialdemokraternas Antti Rinne under valvakan. Foto: Antti Aimo-Koivisto/TT

Analys: Rinne har svåra förhandlingar framför sig

Publicerad
Analys ·

Med sina 17,7 procent fick Socialdemokraterna flest röster i det finska valet. Enligt landets valtradition blir ledaren för det största partiet också statsminister. Socialdemokraternas Antti Rinne aspirerar således på statsministerposten och hoppas, om han får uppdraget, att klara av regeringsförhandlingarna under maj månad.

Per Anders Engler

Utrikesreporter

Trots att koalitionsregeringar hör till regeln i Finland väntas förhandlingarna bli svåra. För Hufvudstadsbladet berättar Rinne hur han tänker inför sonderingarna:

– Våra frågor kommer att grunda sig på hållbar utveckling, säger Rinne och räknar upp klimat, social och ekonomisk hållbarhet.

Samregerat tidigare

Den troligaste koalitionspartnern är Samlingspartiet, som motsvarar svenska Moderaterna och som fick 17 procent av rösterna i valet. Partiet ingick i den regering som avgick i mars, men straffades inte nämnvärt av väljarna i valet och tappade bara någon ynka procentenhet.

Socialdemokraterna har regerat med Samlingspartiet flera gånger tidigare, bland annat i Paavo Lipponens regeringar 1995-2003.

Men Socialdemokraterna och deras partiledare Antti Rinne behöver ytterligare stöd för att nå majoritet. Potentiella samarbetspartier är De Gröna och Svenska Folkpartiet.

Högt valresultat

Rinne har heller inte uteslutit samarbete med Sannfinnländarna som fick nästan lika många röster som Socialdemokraterna, men uttrycker samtidigt skepsis:

– Vad jag har hört i valdebatterna så är jag inte helt övertygad, men det finns också frågor där det ännu är oklart hur de skulle svara (i en regeringssondering), säger Rinne. Det är också viktigt att det finns en gemensam värdegrund inom regeringen, fortsätter han.

Enligt Hufvudstadsbladets analys är det inte troligt att en regering är på plats före EU-valet den 26 maj.

Valdeltagandet landade på 72 procent, den högsta siffran i ett finskt val sedan 1991, och nästan två procent mer än för fyra år sedan.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.