Rio efter OS – våldet har exploderat

Publicerad

Det skulle bli en fest, en nystart och en väg framåt Brasiliens mest kända stad Rio de Janeiro. I stället blev arvet efter OS i Rio 2016 den värsta ekonomiska nedgången på flera år och våldet har exploderat i favelorna:

– Vi har stora problem, många langare har väldigt kraftfulla vapen, säger chefen för insatsstyrkan Rodrigo Alviera.

Bygget av OS-arenor som kostade sex miljarder kronor överskred delstatens budget. Det blev inga pengar över till nya bostäder, löner för lärare, skolor eller polisen. Samtidigt blev upprensningen i favelorna, kåkstäderna där de allra fattigaste bor, dyrare än någon trott och pengarna tog slut.

Dessutom är flera av de inblandade politikerna, som såg till att OS kom till Rio, nu misstänkta för korruption och utreds misstänkta för brott. 

OS baksmällan blev svår och arenorna gapar lika tomma som delstatens bankkonton.

Narkotikaligorna tar över

Brasilien är ett av världens mest våldsamma länder och polisen i Rio för en ojämn kamp med kokainkartellerna som styr i favelorna. Paula Tsakiridis är polis och ingår i Core, polisens speciella insatsstyrka som skyddar den vanliga polisen vid insatser i favelorna. Där blir de ofta beskjutna när de försöker störa narkotikaligornas trafik. 

Hon tycker att våldet är betydligt värre nu än innan OS, i snitt dödas tre poliser i veckan i Rio – de allra flesta på sin fritid.

Orolig för staden

– Opinionen har nu svängt och folk tycker att det var en stor nackdel att arrangera VM och OS i Rio de Janeiro, säger Paula och lägger till att Rio-borna inte har sett några av de fördelar som arrangemangen skulle ge.

Paula är orolig för sin stad och för att politikerna inte verkar ha fattat vad som står på spel.

– Våldet i Brasilien är inget man kan få bukt med på kort sikt. Man måste se det som en konsekvens av en absurd underfinansiering av sånt som utbildning och sjukvård, områden som alla är oerhört eftersatta. Någon gång i framtiden drömmer jag om att min stad återigen ska bli en trygg plats att vara på.

Se Korrespondenternas avsnitt: Arvet efter OS här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.