Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kayleigh McEnany, Vita husets pressekreterare, håller upp ett ex av New York Post under en presskonferens. Foto: Erin Scott/Pool

ANALYS: Risk att avslöjandet kommer för sent för Trump

Publicerad
ANALYS ·

Några veckor före valet 2016 ledde Hillary Clinton i genomsnitt med sex procentenheter i de nationella opinionsmätningarna. Då kom nyheten om att FBI återöppnat en utredning om hur Clinton använt sig av privata mejladresser när hon mejlade i tjänsten. Nyheten briserade som en bomb hos den dåvarande Trumpkampanjen som ägnade i princip all kraft den sista tiden inför valet åt att påminna väljarna om att fråga sig hur Clinton skulle kunna leda landet på ett säkert sätt med tanke på att hon inte ens kunde mejla på ett säkert sätt.

Fouad Youcefi

Utrikesreporter

Clintons ledning i opinionsmätningarna gick ner från sex procentenheter till bara tre procentenheter, och även om många faktorer avgjorde det mycket jämna valet 2016 så är många överens om att e-postskandalen hade en rejäl påverkan.  

Efter avslöjandet från New York Post om att en ukrainsk affärsman tackat Joe Bidens son Hunter Biden för att ha ordnat en träff med Joe Biden, så hoppas Trumpkampanjen se en liknande effekt som i valspurten för fyra år sedan. Biden har tidigare sagt att han aldrig diskuterar sonens utlandsaffärer med denna, och president Trump har nu upprepade gånger kallat Joe Biden för korrupt och återlanserat tillmälet han gav Hillary Clinton 2016 – ”crooked Joe Biden”. 

Färre väljare är osäkra

Men det är långt ifrån självklart att Trump kommer att se samma effekt som för fyra år sedan.  

Uppgifterna 2016 sedan var raka och tydliga, och kom dessutom direkt från FBI. Avslöjandet från New York Post är snårigt, och bevisar varken att det faktiskt har skett något möte mellan Biden och den ukrainske affärsmannen, eller vad ett eventuellt möte spelade för roll eller ledde till. Uppgifterna i datorn har dessutom kommit till journalisterna via en tredje part – president Trumps personlige advokat Rudy Giuliani ökar risken för att amerikanerna ser avslöjandet som en partsinlaga.

Färre väljare har också sagt att de är osäkra på vem de ska välja inför det här valet jämfört med förra.  Dessutom har över 35 miljoner amerikaner redan röstat i valet. Det motsvarar omkring 25 procent av alla röster som kom in 2016. Däribland finns väljare som Trump säkerligen hade velat locka till sig.

Tuff uppförsbacke

Valrörelsen har den senaste tiden blivit allt smutsigare med attacker åt båda håll. Joe Biden har kallat presidenten för clown, rasist och ett hot mot USA:s demokrati. President Trump har kallat Biden för kriminell, svag och dum. Det är fortfarande möjligt att det kommer fler överraskningar och avslöjanden. Om de blir mer konkreta och komprometterande för Joe Biden, snarare än för hans son, så kan fortfarande mycket hända. Men president Trump har fortsatt en tuff uppförsbacke om han ska lyckas vända opinionen. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Presidentvalet i USA

Mer i ämnet