Det nya coronaviruset Covid-19 kan också spridas via avföring visar en kinesisk studie. Något som kan innebära problem ute på landsbygden. Foto: Greg Baker/AFP/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Risk att viruset sprids via avföring

Uppdaterad
Publicerad

Coronaviruset verkar kunna spridas via avföring, enligt en kinesisk studie. Det ökar i så fall risken för spridning, särskilt i områden med dålig tillgång till toaletter.

Misstankarna uppstod när viruset hittades i avföring hos den första patienten som upptäcktes i USA i januari.

Nu har kinesiska forskare undersökt 138 patienter på ett sjukhus i Wuhan, där epidemin började. Tio procent av dem hade haft diarré en eller två dagar innan de fick fick feber och problem med luftrören. Studien publiceras i tidskriften Jama.

Viruset har också hittats i avföring hos andra patienter med liknande symptom, skriver nyhetsbyrån AFP.

Tegnell: Inte överraskande

Statsepidemiolog Anders Tegnell är inte överraskad. Han påpekar att ett annat coronavirus – sars – spreds via avföring i Hongkong under epidemin 2003.

– Jag tror inte att det är något vi behöver bekymra oss för i sverige. Det var aldrig en stor grej i Kanada eller något annat ställe där sars sprids mer.  I sjukvården i Sverige har man ju hygien och barriäråtgärder som skyddar som basrutin, säger Tegnell.

På platser med sämre hygien och avfallshantering kan det däremot bli problem.

I kinesiska byar utan utbyggt toalettsystem använder man fortfarande hinkar som avträden, som man sedan tvättar i vattendrag, skriver Dagens Nyheter.

Oklart hur länge viruset lever

Forskarna betonar dock att sambandet ännu inte är belagt med säkerhet. En osäker faktor är vad som krävs för att viruset ska överleva utanför den mänskliga kroppen.

– Vi vet ännu inte hur länge detta virus kan överleva utanför kroppen – hiv kan bara överleva i ungefär 30 minuter – och vilka temperaturer som det är känsligt för, säger bioingenjören Jiayu Liao vid University of California till AFP.

Sars-viruset har visat sig kunna överleva fyra till fem dagar på ytor som stål och glas, enligt en studie som publiceras i The Journal of Hospital Infection.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Coronavirusets spridning på 60 sekunder Foto: CDC/ AFP

Det är belagt att viruset smittar genom kontakt mellan människor och genom så kallad droppsmitta vid hostningar och nysningar.

Den nya studien tyder på att det även smittar via avföring.

Ingenting tyder än så länge på luftburen smitta via så kallade aerosoler, enligt kinesiska forskare.

Risken att smittas via postpaket och andra föremål bedöms som obefintlig.

Inkubationstiden är 2-14 dagar, enligt Folkhälsomyndigheten. I enstaka fall finns misstankar om inkubationstid upp till 24 dagar, men enligt Världshälsoorganisationen (WHO) kan det röra sig om en felbedömning av personer som exponerats för smittan flera gånger och i själva verket smittats vid ett senare tillfälle.

Smittöverföring sker när patienten är sjuk eller i samband med insjuknandet, enligt WHO:s och Folkhälsomyndighetens bedömningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet
Det nya coronaviruset Covid-19 kan också spridas via avföring visar en kinesisk studie. Något som kan innebära problem ute på landsbygden. Foto: Greg Baker/AFP/TT
En flicka med ansiktsmask leker på sin sparkcykel i en park i Peking. Den 15 februari hade 375 smittfall upptäckts i huvudstaden. Foto: Foto: Wang Zhao /TT-AFP