Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Risk för hackning vid val i Nederländerna

I dag går Nederländerna till val. Intresset är stort i Europa om hur starkt stöd högerpopulisterna har. Men en ny fråga har seglat upp i elfte timmen. Nu talar man om främmande makters intresse att påverka valutgången och hur sårbart röstningssystemet är.

De nederländska väljarna kommer att få använda papper och penna när de röstar i dag. Rösträkningen kommer att ske manuellt efter avslöjanden om omfattande brister i säkerheten i det dataprogram som ska användas för att räkna och sammanställa rösterna.

Lätt att ändra data

I ett tv-program nyligen fick säkerhetsexperten Sijmen Ruwhof i uppdrag att testa om han kunde ta sig in i rösträkningsprogrammet.

– Jag blev ganska chockad när jag såg hur lätt det var att ändra data i programmet. Det är helt tydligt för den som orkar läsa manualen, säger Sijmen Ruwhof, när han tar emot SVT Nyheters korrespondent Ulrika Bergsten i sin lägenhet i Utrecht.

Sijmen fortsatte att undersöka systemet och hittade minst 28 säkerhetsrisker.

LÄS MER: Därför ska du bry dig om valet i Nederländerna

Svagheter kända

Svagheterna i röstningssystemet har varit kända tidigare. 2006 övergav man elektronisk röstning med hjälp av dataprogram. Sedan dess har man inte hittat något säkrare system och efter uppgifterna om rysk inblandning i den amerikanska valkampanjen övergav man helt elektronisk behandling av rösterna.

Inrikesminister Ronald Plasterk säger att han inte vill ha minsta tvivel på valresultatet i det politiska klimat som råder i Nederländerna.

Sijmen tycker att det är bra att man nu har beslutat att inte använda programvaran. Men beslutet att gå över till att använda excelprogram istället är ännu värre.

Inte säkra

– Det är ofattbart. Varenda hackare vet att det är ännu lättare att manipulera. En demokrati bygger på att den som får mest röster vinner. Det kan vi inte vara säkra på nu, säger Sijmen Ruwhof.

Varnat länge

Underrättelsetjänster har länge varnat för statligt styrda ryska gruppers vilja och förmåga att försöka påverka viktiga val i Europa. I Tyskland pågår försök att förhindra dataintrång inför valet i höst. Även i Frankrike har experter på cyberkrigföring anlitats. I USA utreds cyberattackerna som offentliggjordes efter presidentvalet.

Valet påverkar andra

Valet i Nederländerna är ett ödesval som kan påverka utgången av flera andra viktiga val de kommande månaderna. Den liberale premiärministern Mark Rutte har kallat valet imorron för ”kvartsfinalmatchen om fel sorts populism”. Det franska valet senare i vår blir semifinalen och det tyska valet i september blir den avgörande finalmatchen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val i Nederländerna 2017

Mer i ämnet