Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här firas regnet med annorlunda lerbad

Lerigt firande när störtregn satte stopp för torkan

Uppdaterad
Publicerad

Regnet som dragit in över de branddrabbade områdena i Australien är efterlängtat – men riskerar att orsaka jordskred och översvämningar. Och i delstaten Queensland firar vätan med att åka ”vattenskidor” i leran.

Regnskurar ger viss lättnad för brandmännen som kämpar mot de omfattande bränderna i sydöstra Australien.

– Regnet kan hjälpa i vissa områden, medan det på andra ställen kanske bara kommer någon millimeter, säger meteorologen Jake Phillips till nyhetsbyrån Reuters.

Längre norrut längs östkusten, i Queensland har rejäla regn redan fallit. På vissa håll så mycket att den tidigare uttorkade marken på flera håll förvandlats till lervällling.

Förkolnad mark ökar riskerna

Den australiska meterologiska myndigheten BOM spår att mellan 30 och 80 millimeter regn kommer att falla fram till söndag. Regnar det mycket på kort tid riskerar vattnet att göra mer skada än nytta. Förkolnad, utbrunnen mark ökar risken för översvämningar och att vatten förorenas, enligt myndigheten.

– Översvämningar är generellt ett bekymmer vid åskoväder, säger meteorologen Abrar Sharen till ABC News.

Han förklarar att aska och skräp som har samlats på marken under de senaste månaderna riskerar att hindra vattnet från att absorberas i marken. Dessutom är brandskadad mark extra känslig för jordskred och omkullfallande träd eftersom elden har försvagat vegetationen i jorden.

Fortsatta bränder

Omkring hundra bränder brinner fortfarande i delstaterna New South Wales och Victoria enligt Reuters. Minst 30 är utom kontroll. Hittills har över 10 miljoner hektar brunnit, ett område större än Sydkorea eller Portugal, rapporterar AFP. Över 2 000 hem har förstörts och minst 29 människor har omkommit.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bränder i Australien

Mer i ämnet