Analys: ”Politiskt risktagande att ställa Trump inför riksrätt”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Donald J Trump har för alltid skrivit in sig i historieböckerna. Ingen president har tidigare ställts inför riksrätt vid två tillfällen och Trump kommer i framtiden ständigt att förknippas med den blodiga stormningen av kongressen. Men trots det svidande nederlaget kan nu ändå Donald Trump slutföra sitt ämbete. Risken att tvingas bort i förtid är minimal.

Stefan Åsberg

Utrikesreporter

Bilderna från kongressen ger i dag en talande bild av fyra kaotiska år med Donald Trump vid makten. Nationalgardets trupper kantar gatorna och inne i de mäktiga byggnaderna patrullerar beväpnad personal för att skydda nationens folkvalda. Och de som avgjorde Trumps politiska arv var själva både vittnen och offer för angreppet mot den amerikanska demokratin.

Tio republikaner röstade emot sin partikamrat

Anklagelserna mot USA:s 45:e president var overkliga i sig.

Flera ledamöter anklagade honom för att ha organiserat attacken mot sin egen regering genom att uppvigla sina supportrar till upplopp. Debatten i representanthusets kammare blev både känslosam och hård.

232 ledamöter röstade för riksrätt (fyra avstod). De tio republikaner som valde att ställa sin partikamrat inför rätta berättade om ett förlorat förtroende. Samtidigt är det ett avståndstagande som sker när faran för kostsamma bestraffningar från Trump är begränsad. Flera republikaner valde också att hårt kritisera Donald Trump, men att inte rösta för att ställa honom inför riksrätt.

En politisk kalkyl

Att ställa Trump inför ännu ett riksrättsåtal innebär ändå en politisk risk. Donald Trump har hängivna väljare, utrustade med ett stort tålamod, och Trump kan nu av många uppfattas som ett politiskt offer jagad av etablissemanget.

Men för de republikaner som röstade för riksrätt handlade det om ett övervägande mellan risken att utsättas för en avgående presidents vrede och partiets framtid. Och så här illa ute har inte Trump varit tidigare – för ett år sedan röstade ingen av partikamraterna i representanthuset emot honom. Och det som i dag hände i kongressen ger en bild av vad som väntar i senaten. Partiet står inte fullt ut bakom sin avgående president, men risken att fällas är ändå liten.

Riksrättsåtalet senareläggs?

Samtidigt som omröstningen slutfördes i representanthuset kom också signaler från den avgående majoritetsledaren i senaten, Mitch McConnell, att det inte finns några planer på att snabbinkalla senaten för att omgående pröva åtalet.

Allt talar istället för att riksrättsförhandlingarna kommer att genomföras långt efter att familjen Trump lämnat Vita huset. Det ger visserligen den tillträdande presidenten Biden möjligheter att effektivare driva igenom de mest prioriterade reformerna. Men det är utmanande att ställa en president inför riksrätt, efter hans avgång, när den tillträdande administrationen påstår att det främsta målet är att ena nationen.

USA:s utmaningar är stora, något vi påminns om då landet just nu har fler soldater i Washington än i det krigshärjade Afghanistan.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.