Ritade hbtq-familjer – riskerar sex års fängelse

Publicerad

Upp till sex år i fängelse – det kan bli 27-åriga Julias dom efter att hon lagt ut teckningar på kvinnokroppar och hbtq-familjer på sin ryska blogg.

– Det är väldigt läskigt, säger hon till SVT Nyheter.

Utredningen av aktivisten Julia Tsvetkova har pågått i ett halvår. Det är inte första gången myndigheter i Ryssland undersöker hennes verk, men nu kan det leda till fängelse.

– De säger att det är propaganda och att jag korrumperar barn, säger Julia till SVT Nyheter.

Gaypropaganda

Julia står åtalad för två olika brott. Den ena är spridning av pornografi, efter att ha publicerat teckningar av kvinnokroppar, och den andra åtalspunkten lades till så sent som i juli.

Det handlar om en teckning föreställande hbtq-familjer med texten ”En familj är där kärlek finns. Stötta hbtq-familjer” som anklagas för att vara gaypropaganda.

– Jag ritade den för ungefär ett år sen, säger Julia.

Teckningen har hon tidigare fått betala böter för – men nu kan den användas mot henne igen.

27-åriga Julia Tsvetkova riskerar sex års fängelse efter teckningar föreställande kvinnokroppar och hbtq-familjer. Foto: Privat

Taktik för att tysta

Julia väntar på ett datum för sin rättegång, något som kan meddelas så sent som kvällen innan. Människorättsorganisationen Civil Rights Defenders säger att en hastig process är något de oroas över:

– Vi har sett hur det används som en taktik för att tysta kritiska röster, säger Eurasien-chefen Ana Furtuna.

– Om det sker så snabbt kan det bli svårt att hinna bevaka rättegången för att se till att alla bevis presenteras och att processen blir rättvis, säger Furtuna.

Rysslands federala ombudsman för mänskliga rättigheter har dock sagt att de ska närvara, något som enligt Furtuna visar att landet inte är helt immunt mot internationella påtryckningar.

Inte unikt

Knappt en halv procent av de som anklagas för brott i Ryssland frias. Chansen att Julia får en fällande dom är mycket hög, och hennes situation är inte unik.

– Vi har sett en ökning av liknande fall sedan förra året, säger Furtuna.

Hur hbtq-personer behandlas skiljer sig mycket från region till region, men generellt menar Furtuna att situationen har förvärrats, bland annat genom en ändring av grundlagen om att äktenskap endast kan definieras som en relation mellan man och kvinna.

Men att kväva rörelsen har hittills inte fungerat.

– Det finns ett stort engagemang – trots alla hot och problem vi möter, säger Julia.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.