Foto: Reuters

Roboten skrämde slag på tv-tittarna – nu vallar den får istället

Uppdaterad
Publicerad

Roboten ”Spot” blev viral när den öppnade dörrar och hämtade öl i videoklipp på Youtube. Men nu har den fått helt andra arbetsuppgifter. Nu har den börjat valla får på Nya Zeeland.

För två år sedan skrämde roboten ”Spot” slag på människor då den öppnade dörrar i videoklipp på Youtube. Skräckslagna tittare tyckte den var som tagen från filmer om hur robotar tar över världen.

Men kan den vara på väg att få helt andra arbetsuppgifter. På Nya Zeeland, där det råder arbetskraftsbrist inom fårnäringen, har roboten nu fått börja valla får i ett projekt mellan ett amerikanskt robotföretag och ett lokalt mjukvaruföretag.

Men projektet möts av en del skepsism. Websajten The Verge har intervjuat en fårfarmare som tror att projektet är dömt att misslyckas och att det kommer dröja mycket lång tid innan en robot kan bli lika effektiv som en vallhund.

Se mer om projektet i videoklippet här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.