Slavi Trifonov ledde under 20 år Bulgariens mest populära talkshow och har släppt över 20 album. Foto: TT

Rockstjärna mot makten i Bulgarien

Publicerad

Slavi Trifonov sjunger ut mot korruptionen – men säger desto mindre om vad han tänker sig i stället.

Ovissheten är stor när rockstjärnans parti utmanar om makten i Bulgarien, där vallokalerna nu står öppna.

Söndagens parlamentsval är det andra i Bulgarien i år. Ett första försök, i början av april, slutade i ett dödläge där ingen av landets politiska krafter lyckades samla tillräckligt stöd för en regering.

När man nu prövar på nytt är opinionsläget fortsatt jämnt och ovisst. Fast en sak verkar klar: det är adjö till konservativa Gerb och dess mångårige ledare, förre premiärministern Boyko Borissov.

Förre premiärministern saknar mandat för makten

Borissov och Gerb kan visserligen fortfarande bli största parti, men väntas inte få ihop tillräckligt med stöd från andra för att kunna återvända till makten.

Främsta utmanare är i stället det nybildade ITN – förkortning för ”Det finns ett sådant folk” – som leds av tv-programledaren och rockstjärnan Slavi Trifonov.

Partiet har snabbt ökat i styrka med hjälp av de senaste årens stora folkliga protester mot korruption och maktmissbruk hos de styrande. Trifonovs hopp står till att bygga en koalition med ytterligare två partier som skapats ur protester mot de etablerade makthavarna: Demokratiska Bulgarien och ISMV (förkortning för Res er! Ut med maffian!).

Har släppt över 20 album

Trifonov slog igenom i ett satirprogram på tv i slutet av 1990-talet, ledde under 20 år landets mest populära talkshow och har släppt över 20 album – och även en singel med svensk-grekiska Eurovisionvinnaren Helena Paparizou 2004.

Riktigt var han står politiskt är mer osäkert.

– Frågan är hur stor hans reformaptit egentligen är. Om han lyckas få en majoritet och inte använder den för att driva igenom reformer som utlovats i flera år så kommer han bara att bli en ny symbol för det gamla, säger statsvetaren Vessela Tjerneva från tankesmedjan ECFR (Europeiska centret för internationella relationer).

Bulgarien

Bulgarien är räknat i BNP per capita EU:s fattigaste medlemsland. I landet bor runt sju miljoner invånare, varav 1,2 miljoner i huvudstaden Sofia. Till ytan är Bulgarien ungefär lika stort som landskapet Lappland.

Efter att länge ha lytt under det Osmanska riket blev Bulgarien självständigt igen år 1878. Efter järnridåns fall blev landet medlem i försvarsalliansen Nato 2004 och i EU från den 1 januari 2007.

President är Rumen Radev (född 1963) som är formellt oberoende, men stöttad av Socialistpartiet. Sedan inget regering kunnat bildas efter det senast parlamentsvalet i april i år styrs landet av en tjänstemannaregering, med Stefan Janev (född 1960) som premiärminister. Både Radev och Janev är generaler, från det bulgariska flygvapnet respektive armén.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.