Arkivbild: Internationella Röda korset på plats i Afghanistan. Foto: TT

21 anställda på Röda Korset har tvingats sluta efter sexköp

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer nya uppgifter om sexskandaler inom biståndsbranschen.
Den internationella hjälporganisationen Röda Korset uppger att 21 anställda har avskedats eller sagt upp sig efter utredningar om köp av sexuella tjänster.

Internationella Röda Korset skriver på sin sajt att 21 anställda antingen avskedats för att de köpt sexuella tjänster eller valt att säga upp sig i samband med utredning.

”Det är ett svek mot folket och de grupper som vi är satta att tjäna. Det går stick i stäv med all mänsklig värdighet och vi borde ha varit mer vaksamma och förhindrat det”, skriver Internationella Röda Korsets generalsekreterare Yves Daccord.

Ingen av de 21 personerna är svenskar meddelar Röda Korset i Sverige.

Mörkertal

De 21 fallen gäller de senaste tre åren, enligt Internationella Röda Korset som skriver att ”incidenter som skulle ha rapporterats har inte blivit rapporterade ännu eller inte rapporterats korrekt”. Det innebär att det kan finnas ett mörkertal.

Röda Korset sätter in fler åtgärder för att vända utvecklingen.

”Åtgärderna som vi har vidtagit hittills är betydelsefulla, men vi måste göra mer för att bemöta oacceptabelt beteende. Våra nuvarande processer och system ses över kontinuerligt.” fortsätter generalsekretaren Yves Daccord.

Lång rad avslöjanden

Den senaste tiden har det gjorts flera avslöjanden om misstänkta eller konstaterade sexövergrepp inom biståndsbranschen.

Det har varit allt från anklagelser om att anställda köpt sex under biståndsinsatser till konstaterade sexövergrepp på barn.

Nya uppgifter om trakasserier och sexköp

Flera nya uppgifter kom fram efter SVT Nyheters granskning, som gjordes efter anklagelserna om sexköp inom den brittiska hjälporganisationen Oxfam.

SVT Nyheter frågade flera stora hjälporganisationer om det har förekommit sexuella trakasserier eller övergrepp som kan relateras till deras biståndsarbete.

Övergrepp på barn

Läkare utan gränser svarade att tio personer hade fått sina kontrakt avslutade efter utredning om sexuella trakasserier och sexuella övergrepp under 2016. Ytterligare nio personer hade varnats eller stängts av samma år.

Två dagar senare skrev hjälporganisationen SOS Barnbyar att det under 2016 gjordes 37 anmälningar om sexuellt tvång och övergrepp inom SOS Barnbyar. Anmälningarna gällde konstaterade övergrepp på barn och unga vuxna av personal.

Därefter meddelade Plan International att organisationen globalt haft sex bekräftade fall av sexuella övergrepp och utnyttjande av barn av personal eller medarbetare från 1 juli 2016 till 30 juni 2017.

Så svarade den andra hjälporganisationerna i SVT:s undersökning

Visa

Fråga: Har organisationen haft några indikationer, alternativt misstankar och/eller utredningar angående sexköp, sexuella övergrepp, sexuella kränkningar och/eller sexuella trakasserier som gäller er personal/frivilligarbetare som kan relateras till deras biståndsarbete?

Rädda Barnen

”Gällande den internationella organisationen, Save the Children, har det rapporterats om 31 anklagelser gällande trakasserier, handlingar som riktats från personal mot annan personal, vilket även ni har rapporterat om.  Dessa anklagelser utreddes under år 2016 och 2017 och resulterade i avskedanden såväl som andra reprimander. Inget av fallen gällde övergrepp mot barn.”

Röda Korset

”Vi har inte fått någon anmälan eller något annat som har gett oss anledning att undersöka den typen av brott som du beskriver när det gäller vår personal i fält.

Inom vår nationella verksamhet i Sverige, som omfattar knappt 400 anställda och tusentals volontärer, har vi de senaste åren vid ett par tillfällen utrett möjliga sexuella trakasserier. ”

Sida

”Sida har inte haft något ärende i personalansvarsnämnden som handlar om sexuella trakasserier de senaste fem åren.

Sida har inte heller haft några andra anmälningar/misstankar angående sexköp, sexuella övergrepp, sexuella kränkningar eller trakasserier riktade mot vår egen personal de senaste åren.”

Läkarmissionen

”Vi har inga sådana indikationer. Och vi hoppas ju att det också är sant. Vi har naturligtvis policys om att sådant inte får förekomma och visselblåsarhantering, men vi vet ju också att det inte alltid skyddar.”

UNHCR

”Vi har en oberoende intern utredningsavdelning för misskötsel och under 2017 blev två personer uppsagda för sexuella trakasserier, samt en person som gjort sig skyldig till sexuellt övergrepp under 2016. En utredning pågår även för ett fall av sexuellt övergrepp som ska ha skett under 2017. UNHCR har en personalstyrka på över 10.000 personer och arbetar i 130 länder. I de fall där sexuella trakasserier eller övergrepp bevisas avskedas förövaren och fallet överlåts till nationella myndigheter för åtal.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer