En kvinna bär ett plakat med en bild på Hassan Rohani. Foto: TT

Storseger för Rohani i Irans presidentval

Uppdaterad
Publicerad

Irans sittande president Hassan Rohani har med bred marginal blivit omvald för en andra mandatperiod.

Valresultatet ses som en seger för de som vill ha mer ekonomiska reformer, även om Rohani väntas skynda långsamt när det gäller demokratiska friheter.

– Iran har valt en väg av interaktion med omvärlden, sade han i ett tal på lördagen.

– Jag skulle tro att man kommer att gå försiktigt fram. Det blir inte några drastiska skillnader, säger Holmquist, säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Irans inrikesminister Abdolreza Rahmani Fazli bekräftar enligt statlig tv att den sittande presidenten Hassan Rohani valts om med 57 procent av rösterna, enligt internationella nyhetsbyråer.

LÄS MER: Analys: ”Misstron mellan Iran och USA ett hinder”

Slipper andra valomgång

Därmed slipper han möta sin huvudmotståndare i en andra valomgång. Hans närmaste konkurrent, huvudmotståndaren Ebrahim Raisi, får stöd av 40 procent av väljarna, rapporterar Reuters.

– Här står en respekterad, tämligen framgångsrik president mot en lite mer udda, relativt okänd person med ett delvis mörkt förflutet, säger Per Jönsson vid Utrikespolitiska Institutet till TT.

Jönsson syftar på att Raisi var högt uppsatt i den så kallade dödskommissionen som godkände dödsstraffet på tusentals oppositionella fångar 1988, främst inom Folkets mujahedin.

LÄS MER: De har makten i Iran

Hassan Rohani Foto: Scanpix

Högt valdeltagande

Erika Holmquist säger att Rohani är stark bland unga personer och i medelklassen.

-Det är personer som gärna ser att Iran öppnar sig lite. En del som röstade på Rohani kanske inte var så sugna på alternativet heller, så att de taktikröstade, säger hon.

Rohani fick i reda tal 23,5 miljoner röster, medan 15,8 miljoner röstade på Raisi. Valdeltagande hamnade på 73 procent och vallokalerna höll öppet fem timmar längre än beräknat, eftersom fler än väntat tog sig till urnorna.

LÄS MER: SVT i Iran: ”Det här är vår chans att påverka samhället”

För att få ställa upp i valet krävs ett godkännande från det mäktiga religiösa väktarrådet.

– Kandidaterna är alltså godkända av regimen, men inom den ramen har debatten varit väldigt hård, öppen och med mycket kritik som jag förvånats över. Det verkar ha fått igång folk att gå till vallokalerna, säger Holmquist.

Per Jönsson lyfter också fram att Rohani haft stöd från ett brett spektrum av kända och respekterade personer inom landet.

– När det gäller offentliga figurer var det nästan ett förkrossande stöd för Rohani, säger han.

Bättre tillväxt

Erika Holmquist säger att Rohani vill integrera iransk ekonomi globalt. För att lyckas med det krävs relationer med omvärlden, vilket borgar för en ökad öppenhet.

– Jag tror att Rohani kommer att försöka att fortsätta att reda ut den iranska ekonomin och att tillväxten ska öka. Ekonomin har också stått i fokus i kampanjen, säger hon.

LÄS MER: Krönika: Därför bär jag slöja i Iran

Raisi har å sin sida också betonat ekonomin, men stått för en mer isolationistisk politik, med fokus på inhemsk produktion.

Många som röstade på Rohani 2013 har varit besvikna över att det ekonomiska lyft som utlovats efter att kärnavtalet trätt i kraft inte påverkat befolkningen så mycket som de hoppats på. Raisi har också använt det som ett slagträ mot Rohani under valkampanjen.

– Å andra sidan har det inte gått dåligt heller. Inflationen har gått ner från över 40 procent till kanske 7–8 procent. Arbetslösheten har legat på ungefär samma nivåer, och det är väl det som skapat besvikelse. Men den ekonomiska tillväxten har varit väldigt mycket bättre under Rohani än vad den var tidigare, säger Jönsson.

”Uppvisning i enighet”

På lördagseftermiddagen svensk tid höll Rohani ett tal i statlig iransk tv där han, enligt Reuters, kallade valresultatet ”ett förkastande av de röster som vill stoppa reformer” och en ”uppvisning i enighet”.

I sitt tal hyllade Rohani den reformvänlige Mohammed Khatami, Irans president mellan 1997 och 2005, och trotsade därmed ett nationellt förbud mot att nämna Khatamis namn eller publicera bilder på honom.

Han tillade också att Iran ”valt en väg av interaktion med omvärlden”.

Fakta: Irans styre

  • Iran är en teokrati, där islams lagar utgör grunden för lagstiftningen och domstolarna. Makten utgår från den högste andlige ledaren, sedan 1989 ayatolla Ali Khamenei.
  • Den verkställande makten ligger hos presidenten, som väljs på fyra år. Det är möjligt att sitta i två mandatperioder i rad, vilket alla presidenter har gjort sedan revolutionen 1979.
  • Vilka som får ställa upp i presidentvalet beslutas av Väktarrådet. I år fanns 1 636 kandidater varav bara sex godkändes. Två av dem hoppade av och av de återstående hade bara Hassan Rohani och Ebrahim Raisi chans att vinna.
  • Får ingen av dem 50 procent av rösterna blir det en andra valomgång i nästa vecka.
  • I senaste valet 2013 var valdeltagandet drygt 70 procent.

Källa: Utrikespolitiska institutet och BBC

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.