Foto: TT

Försäljningen splittrar Tyskland

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Beskedet att Vattenfall säljer sin tyska brunkol till nya tjeckiska ägare får delade reaktioner i Tyskland, skriver SVT:s utrikesreporter Rolf Fredriksson.

Rolf Fredriksson

Utrikesreporter

En tidning skriver att Vattenfalls agerande känns som en Kurt Wallander-deckare snarare än en Astrid Lindgren-idyll. Samtidigt välkomnas försäljningen till tjeckiska EPH och finansbolaget PPF av delstaten Brandenburgs socialdemokratiske industriminister.

En lång tid av ovisshet är nu över för människorna som är beroende av brunkolsbrytningen, och vi förväntar oss nu att affären genomförs så snabbt som möjligt, säger Albrecht Gerber (SPD) till tidningen Lausitzer Rundschau.

Vattenfall säljer brunkolen

Brunkol ger jobb

SVT träffade delstatsministern i höstas, och han är ett exempel på att  brunkolsbrytning delar opinion och politiker i Tyskland. På riksplanet har Angela Merkels koalitionsregering med socialdemokrater (SPD) och kristdemokrater (CDU) drivit igenom en plan för att på sikt avveckla all brytning av brunkol. Men lokalt och regionalt finns stöd för brunkolet.

Vattenfalls brunkolsbrytning och kolkraftverk sysselsätter direkt 8000 människor runt staden Cottbus, i delstaten Brandenburg. Detta i ett område med hög arbetslöshet. Vid senaste delstatsvalen vann socialdemokraterna röster på en politik med löften att stödja fortsatt brunkolsbrytning.

Lokala miljögrupper emot tjeckiska ägare

Samtidigt finns starka lokala miljögrupper som vill stoppa nya dagbrott, eftersom dagbrott tvingar fram rivning av hela byar. Dessutom anser miljörörelsen att brunkol ger stora klimatpåverkande utsläpp som borde stoppas så snabbt som möjligt.

Lokala miljögrupper som Grüne Liga i Cottbus säger att det tjeckiska bolaget EPH är ett dåligt alternativ som ny ägare.

– I Tjeckien finns det efter kommunismens fall lagar som förbjuder att kolgruvor utvidgas och byar förstörs, nu ser det tjeckiska bolaget en chans att utvidga driften, sa Grüne Liga-representanten René Schuster i Grüne Liga när vi besökte området förra hösten.

”Lättare att påverka Vattenfall”

I dagens avtal skriver Vattenfall att de nya ägarna tar över hela ansvaret för att återskapa naturen när brunkolsbrytningen avslutas. Det handlar om stora kostnader för att plantera skog, skapa nya sjöar och helt nya landskap.

Flera miljögrupper uttrycker oro att de nya ägarna inte ska leva upp till dessa krav, utan fruktar att tyska skattebetalare i slutändan får betala för att återställa skadorna efter de stora dagbrotten.

– Ett statligt företag som Vattenfall har vi lättare att påverka än nya privata ägare, sa René Schuster till SVT i november 2015.

I en kommentar skriver Berlin-tidningen Tagesspiegel i dag att svenska Vattenfalls engagemang i Tyskland har inneburit stabilitet och en hel del gott, men också olyckor i kärnkraftverk, höga el-priser i Hamburg och Berlin och försäljning av brunkol till tvivelaktiga tjeckiska ägare.

Tidningen skriver Vattenfall har inte varit Astrid Lindgren idyll utan mer som en del av intrigen i en Kurt Wallander-deckare. ”Men någon sagoidyll är inte heller att vänta med tjeckiska ägare” skriver tidningen.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Vattenfall säljer brunkolen

Mer i ämnet