Romersk hämtmat uppgrävd i Pompeji

Uppdaterad
Publicerad

Ett komplett gatukök med vackert målad serveringsdisk har grävts fram i Pompeji. Där finns till och med rester från den tidens hämtmat.

Att romare gärna åt sin lunch ute är känt, men detta är första gången man kunnat få fram ett fullständigt matställe – termopolium – med allt från reklammålningar till matrester. Den nyfunna restaurangen har ännu inte öppnats för besökande. Pompeji är klassat som världsarv och ett av Italiens hetaste turistmål.

Pompeji nära Neapel ödelades år 79 efter Kristus i ett häftigt vulkanutbrott. Staden hade då omkring 13 000 invånare. Lavan och askan kom så hastigt att folk inte hann fly – och tack vare det kan nutiden se hur dåtiden levdes. Cirka två tredjedelar av området har hunnit bli avtäckt och analyserat sedan utgrävningar började i mitten av 1700-talet, skriver Reuters.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.