Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Han har kallats för Brasiliens svar på Trump. Men vem är egentligen Jair Bolsonaro? Foto: AP/TT

Röster höjs i USA för att lämna ut Bolsonaro till Brasilien

Uppdaterad
Publicerad

Sedan Brasiliens förre president Jair Bolsonaro lämnade sitt ämbete befinner han sig i exil i USA. Nu, efter stormningen i Brasília, höjs amerikanska politiska röster för att Bolsonaro ska lämnas ut till sitt hemland, rapporterar Financial Times.

– USA bör inte vara en fristad för denne auktoritäre ledare som har inspirerat till inhemsk terrorism, säger en demokratisk kongressledamot.

Jair Bolsonaro befinner sig för närvarande i delstaten Florida i USA där han har levt i självvald exil sedan den 30 december, två dagar innan Lula da Silva svors in som ny president.

I USA har söndagens attack mot den brasilianska demokratins högborg, då anhängare till Jair Bolsonaro stormade kongressen, presidentpalatset och högsta domstolen i huvudstaden Brasília, fört tankarna till stormningen av Kapitolium 2021. Och nu höjs politiska röster för att Bolsonaro ska utlämnas till sitt hemland.

”Bör skickas tillbaka till Brasilien”

– USA bör inte vara en fristad för denne auktoritäre ledare som har inspirerat till inhemsk terrorism i Brasilien. Han bör skickas tillbaka till Brasilien, säger den demokratiske kongressledamoten Joaquin Castro till CNN.

”Vi måste stå i solidaritet Lula da Silvas demokratiskt valda regering. USA måste sluta ge Bolsonaro skydd i Florida”, skriver Alexandria Ocasio-Cortez, även hon demokratisk kongressledamot, i ett Twitter-inlägg.

Från Brasilien hörs samma tongångar. Renan Calheiros, senator i Brasiliens förbundssenat, uppmanade på måndagen landets högsta domstol att ”omedelbart” framställa en utlämningsbegäran till USA för Bolsonaro och kallade den förre presidentens inblandning i stormning ”obestridlig”.

Ingen utlämningsbegäran

Enligt USA:s säkerhetsrådgivare Jake Sullivan har landet hittills inte mottagit en sådan begäran.

– Om och när vi gör det kommer vi att ta itu med det, sade han på måndagen enligt The Financial Times.

Han sade också att han förväntar sig att president Joe Biden och Lula da Silva kommer att samtala inom kort.

Bolsonaro fördömde på måndagen stormningen och nekar till inblandning i den.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bolsonaros anhängare har kritiserat valresultatet i flera månader – under söndagseftermiddagen utbröt upplopp och landets kongress stormades. Se de dramatiska bilderna i inslaget. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormning i Brasilien 2023

Mer i ämnet