Siffrorna över antalet nya fall och dödsfall med covid-19 går ned på i stort sett alla kontinenter just nu, säger Ali Mirazimi professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet. Foto: Henrik Montgomery/CDC /TT/AP

Så är pandemiläget i världen just nu

Publicerad

Pandemin lyser med sin frånvaro på flera håll. Krav på munskydd har slopats och arenor fylls åter med publik.

Men det finns delar av världen där kampen mot covid-19 fortsätter.

Coronapandemin är som bortblåst i många svenskars tankar sedan merparten av restriktionerna skrotades i februari. Flera länder i västvärlden har läget under kontroll, men i delar av världen fortsätter viruset att spöka.

Dödstalen i Europa går ned – förra veckan syntes en minskning med runt 25 procent jämfört med veckan dessförinnan. Samtidigt finns det länder med höga dödstal, bland andra Italien och Frankrike.

Coronapandemin

– Det är länder som har en stor befolkning, säger Ali Mirazimi, professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet.

Ökar i Afrika

Siffrorna över antalet nya fall och nya dödsfall går ned på i stort sett alla kontinenter just nu, säger han. Dock finns några undantag.

– Det är i framför allt Afrika där både dödstal och antal nya fall går upp, men man ska komma ihåg att de går upp från väldigt låga tal.

Under perioden 2-8 maj rapporterades 57 000 nya fall och 166 dödsfall i Afrika. Mirazimi understryker att statistiken över antal nya fall endast visar de som har testats positivt, inte alla som har smittats.

Även i USA pekar siffrorna uppåt, men bara marginellt. Ryssland rapporterar nedgång, men siffrorna är inte pålitliga enligt Mirazimi.

Enligt Folkhälsomyndigheten ger data från flera stora studier stöd för en kraftigt minskad risk för svår sjukdom vid smitta med omikronvarianten, vilket kan förklara varför dödstalen sjunker i världen generellt.

Nödläge i Nordkorea

I Kina har mångmiljonstaden Shanghai varit nedstängd i perioder under våren – inte för att spridningen varit överväldigande, utan för att det råder nolltolerans i landet. Informationen från Kina är begränsad och det som rapporteras är svårtolkat enligt Mirazimi.

Kina har rapporterat 67 218 dödsfall  och 17 198 210 nya fall de senaste 28 dagarna enligt statistik från John Hopkins-universitetet.

Nordkorea meddelade i veckan att de första covidfallen har bekräftats i landet. Nordkoreas ledare Kim Jong-Un kallar situationen ”nationellt nödläge” och har beordrat lockdown för samtliga städer och områden.

De flesta länderna i Sydostasien pekar nedåt vad gäller antalet nya fall, med undantag för Östtimor, Nepal, Thailand och Indien, säger Mirazimi. Dödstalen går ned, betonar han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kan vi skänka bort doser? – Tre frågor om vaccinationen med Richard Bergström. Foto: SVT/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet