200.000 rumäner var ute på gatorna i protest mot regeringen natten till torsdag. Foto: TT

Rumäner i massprotest mot lag om korruption

Uppdaterad
Publicerad

Hundratusentals människor demonstrerar på gatorna i Rumänien, mot regeringens beslut att lätta på antikorruptionslagstiftningen – de största protesterna sedan kommunistregimens fall 1989. Nu avgår en av ministrarna i protest mot den egna regeringen, en annan minister tar paus och presidenten vill att författningsdomstolen ska ta ställning.

Minst 200.000 personer, enligt en uppskattning i rumänska medier, har trotsat minusgraderna och samlats utanför regeringshögkvarteret i Bukarest under onsdagskvällen för att visa sitt missnöje med dekretet, som tillkännagavs sent i tisdags. Demonstranterna har krävt regeringens avgång och skanderat ”tjuvar!” och ”förrädare!”.

Protester har även utbrutit i andra städer, bland annat samlades 20.000 i Cluj, 15.000 i Timisoara och 10.000 i Sibiu.

I Bukarest kastade några av demonstranterna flaskor, smällare och stenar på kravallpolis, som svarade med att skjuta tårgas.

Några poliser och demonstranter skadades lindrigt.

Minister avgår

På torsdagsmorgonen meddelade handelsminister Florin Jianu att han avgår i protest mot regeringen.

– Jag vill inte tvingas säga till mina barn att jag var feg och gick med på något som jag inte tror på, skriver Jianu på sin Facebooksida.

Justitieminister Florin Iordache tar en paus, rapporterar nyhetsbyrån Mediafax i Bukarest enligt Reuters. Efter de massiva gatuprotesterna lämnar han över sina befogenheter till den vice justitieministern fram till åtminstone den 7 februari, alltså på tisdag.

Även presidenten Klaus Johannis, som tillhör ett oppositionellt nationalliberalt parti, sällar sig till protesterna. Enligt Reuters säger Johannis att regeringen bör stoppa dekretet, i stället för att organisera motprotester. Han vill att författningsdomstolen ska ta ställning.

Dekretet kommer att träda i kraft om lite mer än en vecka om det inte stoppas av författningsdomstolen, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Minskar straffet

Protesterna följer sedan landets socialdemokratiskt ledda koalitionsregering rundat parlamentet och godkänt ett akut dekret som avkriminaliserar vissa korruptionsbrott, bland annat maktmissbruk, om de ekonomiska skadorna inte överstiger motsvarande omkring 420.000 kronor.

Det innebär att den redan valfuskdömde ledaren för Socialdemokraterna (PSD) Liviu Dragnea, tillsammans med tiotals parlamentsledamöter och borgmästare från alla partier, nu kan undvika åtal.

– Jag förstår inte vad demonstranterna är upprörda över, sade Dragnea till journalister i tisdags.

Dessutom godkändes ett lagförslag om amnesti för fångar som inte dömts för våldsbrott och som avtjänar straff på upp till fem år. Det behöver dock godkännas av parlamentet.

”Inget olagligt”

Regeringen har inte framträtt sedan i tisdags kväll men justitieminister Florin Iordache har kommenterat det hela på sin Facebook-sida. Det finns ”ingenting hemligt, olagligt eller omoraliskt” med det akuta dekretet, skriver han.

Protesterna i landet har pågått allt sedan regeringens planer blev kända.

De senaste åren har Rumänien växlat upp försöken att tackla den utbredda korruptionen. Nästan 2.000 personer har åtalats i rättsfall som kostat uppemot en miljard euro de senaste tre åren, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Dekretet är enligt kritiker det största bakslaget för reformer mot korruption sedan Rumänien gick med i EU för tio år sedan.

EU-kommissionen följer utvecklingen med ”stor oro” och understryker att kampen mot korruptionen måste ”gå framåt, inte göras ogjord”.

Den får medhåll av Belgien, Kanada, Frankrike, Tyskland, Nederländerna och USA, vars ambassader anser att regeringens åtgärder ”undergräver Rumäniens framsteg under de tio senaste åren när det gäller rättstatsprincipen och korruptionskampen”. Dekretet riskerar också att påverka landets medlemskap i EU och Nato, som bygger på gemensamma värderingar, enligt uttalandet.

Fakta: Mygel och mutor

Rumänien är ett av de mest korrupta länderna i Europa. När landet gick med i EU 2007 var det på villkor att man försökte få slut på den utbredda korruptionen.

EU-kommissionen har hållit ett extra öga på Rumänien. I sin årliga rapport som släpptes i förra veckan varnade kommissionen för alla förslag som syftar till att lätta kampen mot korruptionen.

Liviu Dragneas PSD kom till makten efter valet i december, men president Klaus Iohannis vägrade utse honom till premiärminister på grund av hans villkorliga dom för röstfusk 2012.

Regeringens planer har kritiserats av flera rumänska tjänstemän och institutioner, däribland justitiekanslern Augustin Lazar och Laura Codruta Kovesi som är chefsåklagare för den nationella antikorruptionsbyrån.

Källa: AFP, Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.