Rumänien erkänner heller inte samkönade äktenskap som ingåtts utomlands. Foto: Vadim Ghirda/TT

Rumänien röstar om samkönade äktenskap

Publicerad

Samkönade äktenskap kan förbjudas för en lång tid framöver i Rumänien. I helgen röstar landet ja eller nej till att ändra grundlagen så att dagens könsneutrala formulering i definitionen av äktenskap ändras till en snävare, där ett äktenskap beskrivs som en union mellan en man och en kvinna.

Vare sig samkönade äktenskap eller partnerskap är i dag tillåtna i Rumänien, men lagens könsneutrala definition har hållit dörren öppen för en framtida ändring. Det är något den konservativa gruppen Koalition för familjen vill sätta stopp för genom att definiera om äktenskap, så att det endast kan ingås mellan en man och en kvinna.

Gruppen har fått ihop tre miljoner namnunderskrifter till stöd för en folkomröstning för att ändra grundlagen, och backas upp av både kyrkan och samtliga partier i parlamentet utom ett.

Ja-sidan, som är för den snävare äktenskapsbeskrivningen, menar att en förändring av lagen skulle skydda Rumäniens ”traditionella familj”. ”Rumänien vill inte göra sig av med äktenskapet, utan bevara det. Och bevara sig själv”, står det på Koalition för familjens hemsida.

30 procent behöver rösta

Valkampanjen har varit hård. Affischer har bland annat manat väljare till att rösta ja till ändringen, eller riskera att samkönade par ”stjäl eller adopterar” deras barn, rapporterar Reuters. HBTQ-grupper uppmanar till bojkott.

Om färre än 30 procent av de röstberättigade rumänerna röstar är valet inte bindande. HBTQ-aktivister menar att det är därför regeringen har valt att förlänga omröstningen till två dagar.

Hänt i flera länder

Homosexualitet avkriminaliserades helt i Rumänien 2001, men landets HBTQ-grupper har vunnit få strider i övrigt. Rumänien erkänner heller inte samkönade äktenskap som ingåtts utomlands.

En liknande omröstning om defintionen av äktenskap hölls i Kroatien 2013, när konservativa grupper stödda av katolska kyrkan drev igenom en grundlagsändring som regeringen själv motsatte sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer