Foto: TT

Rumäniens regering avgår efter brandprotester

Uppdaterad
Publicerad

Rumäniens premiärminister Victor Ponta och hela hans regering avgår efter stora demonstrationer i natt där uppemot 20.000 personer krävde regeringens avgång.

Rumäniens regering och premiärministern avgår efter massiva gatudemonstrationer, rapporterar flera internationella nyhetsbyråer.

– Jag avsäger mig mitt mandat. Jag avgår och det gör min regering också, säger premiärminister Victor Ponta i ett uttalande på onsdagen.

Tragisk brand ligger bakom

Bakgrunden till regeringskrisen är den svåra branden på nattklubben Colectiv förra veckan då 32 personer omkom. Ilskan riktades mot regeringen och under tisdagen protesterade uppemot 20.000 personer på gatorna i huvudstaden Bukarest. Regeringen har fått hård kritik under året på grund av flera korruptionsskandaler och korruptionsmisstankar, och branden skapade ännu mer ilska, rapporterar AP.

Victor Pontas parti Socialdemokraterna som är regeringsparti i Rumänien var först ut med ett uttalande där man bekräftade premiärministerns avgång.

– Victor Ponta avsäger sig sitt mandat. Någon måste ta ansvar för vad som har hänt. Det här är en allvarlig fråga och vi lovar att snabbt hitta en lösning på situationen, säger Socialdemokraternas partiledare Liviu Dragnea till nyhetsbyrån Reuters.

Krävde premiärministerns avgång

– Ni såg förmodligen de tusentals människor som protesterade i går kväll och vad de krävde, säger Liviu Dragnea.

Demonstranterna hade banderoller med texter ”korruption dödar” och skrek ”mördare” i en av de största demonstrationerna i Rumänien på flera decennier. Demonstranterna krävde även inrikesminister Gabriel Opreas avgång och krävde att den lokale politiske ordförande i stadsdelen där Colevtiv låg skulle avgå.

Rumäniens president Klaus Iohannis ska nu utnämna en premiärminister som ska bilda ny regering. Den regeringen måste godkännas av parlamentet. Parlamentsval ska egentligen hållas i december 2016, men skulle parlamentet inte godkänna en ny regering kan parlamentsvalet behöva ske tidigare.

Nattklubbsägarna misstänkta för dråp

De tre ägarna av den eldhärjade nattklubben i Bukarest har gripits misstänkta för dråp.

Männen anses vara ansvariga för att nödutgång saknades, att för många människor vistades i lokalerna och att fyrverkerier tilläts inomhus i ett rum där lättantändliga och olagliga materiel satts in för att minska kostnader, uppger åklagarna.

Över 130 av de 200 skadade ligger ännu på sjukhus och över hälften av dem är i kritiskt tillstånd.

I blåsväder tidigare

Victor Ponta har varit i blåsväder under året. I september åtalades han för korruption. Ponta, som blev premiärminister 2012, ska ha ägnat sig åt skattesmitning och pengatvätt under åren 2007-2011, enligt anti-korruptionsenheten DNA.

En del av Victor Pontas tillgångar har frysts i väntan på utgången av rättegången.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer