Socialdemokraten Mihai Tudose (t h) petas som Rumäniens premiärminister, bland annat efter stridigheter med sin egen partiordförande Liviu Dragnea (t v). Foto: TT

Rumäniens premiärminister avgår – petas av partikamrater

Uppdaterad
Publicerad

Det rumänska regeringspartiet PSD har petat sin egen premiärminister, Mihai Tudose, efter en egen omröstning där partiet drar undan sitt stöd för Tudose. Bakgrunden är en konflikt med partiets ordförande Liviu Dragnea.

Mihai Tudose avgår på måndagskvällen som premiärminister i Rumänien, rapporterar Reuters.

Det är det regerande socialdemokratiska partiet PSD som självt har dragit undan sitt stöd för Tudose, i en intern omröstning.

– Rösterna för att peta premiärminister Tudose var överväldigande, säger en icke-namngiven medlem i PSD:s styrelse till Reuters.

Maktkamp inom partiet

Beskedet kommer efter en tid av interna stridigheter inom partiet, kopplat till en maktkamp mellan Tudose och den inflytelserika partiordföranden Liviu Dragnea, skriver AP.

Tudose har bland annat öppet krävt inrikesminister Carmen Dans avgång, efter anklagelser om att hon ska ha ljugit i ämbetet, men hon har vägrat. Dan och Dragnea uppges vara nära allierade.

Har avsatt två egna premiärministrar på ett år

Detta är andra gången på kort tid som PSD avsätter sin egen premiärminister, då den föregående premiärministern Sorin Grindeanu fick avgå efter en misstroendeomröstning i parlamentet sommaren 2017. Även detta skedde med bakgrund av en konflikt med Dragnea.

Liviu Dragnea kan själv inte utses till premiärminister då han tidigare har dömts för valfusk.

Tillförordnad premiärminister i Rumänien blir nu PSD:s Paul Stanescu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.