Victor Ponta valdes till Rumäniens premärminister 2012. Foto: TT

Rumänsk premiärminister brottsmisstänkt

Uppdaterad
Publicerad

Den rumänske premiärministern Victor Ponta är inblandad i en pågående brottsutredning, enligt uppgifter från Reuters. Till följd av misstanken uppmanas nu Ponta att avgå från sitt ämbete.

Enligt uppgifter till nyhetsbyrån Reuters är den rumänske premiärministern Victor Ponta misstänkt för förfalskning, penningatvätt och skattefusk, enligt landets åklagarmyndighet.

Den rumänske presidenten uppmanar Ponta att avgå som en följd av anklagelserna, enligt nyhetsbyrån AP.

Pontas ställning har blivit allt svagare det senaste året i takt med att korruptionsmisstankarna har letat sig allt närmare premiärministern.

Ett tydligt tecken var när han oväntat förlorade presidentvalet mot maktrivalen Klaus Iohannis, som lovat städa upp bland myglet, i november förra året.

Arbete mot korruption

Victor Ponta själv nekar till anklagelserna och säger sig vara oskyldig.

Misstankarna mot Ponta är det senaste ledet i det arbete som sedan ett par månader tillbaka har letts av det rumänska åklagarämbetet för att få bukt med den omfattande korruptionen i landet.

Myndigheten har även genomfört ett antal uppmärksammade gripanden av personer på höga positioner i det rumänska samhället.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer