Se rusningen till pantbanken och hör kunderna berätta. Foto: TT, SVT

Rusning till pantbanker i Italien: ”Handlar om att överleva”

Uppdaterad
Publicerad

Tio miljoner italienare riskerar att hamna i fattigdom i spåren av corona-krisen. Allt fler söker sig till pantbankerna för att få pengar snabbt och kunna betala räkningarna och handla mat.

– Det handlar om att överleva, säger en kund på pantbanken Pronto Pegno till SVT.

Italiens ekonomi var svårt sargad redan före coronakrisen och lockdown. Nu är läget ännu värre. Enligt de senaste beräkningarna från i juni kommer Italiens BNP att minska med hela 9,5 % i år.

Under mars och april gick industriproduktionen ner med över 50 % i landet och exporten sjönk med 16 %. Allt detta gör att Italiens statsskuld nu motsvarar oerhörda 155 % av landets BNP. Allt det här drabbar italienarna hårt, i vardagen.

Coronapandemin

– Omsättningen hos oss pantbanker har ökat med över 30 procent under våren, säger Giuseppe Gentile på pantbanken Pronto Pegno i Milano.

”Folk som du och jag”

Pronto Pegno har filialer på en rad orter runt om i Italien. Dit söker sig folk nu med framför allt smycken, men också klockor och andra värdeföremål.

– Det är advokater, revisorer, hemmafruar och pensionärer, vi har alla slags kunder. Det är folk som du och jag, säger direktör Giuseppe Gentile.

”Italienarna köar till pantbankerna” skriver La Repubblica i veckan på sin förstasida.

Byråkrati och förseningar

Så mycket som 10 miljoner italienare, motsvarande hela Sveriges befolkning, riskerar fattigdom. Många har inte haft någon inkomst på hela våren och a-kassa och nödkassa dröjer för många på grund av byråkrati och förseningar. Alla har inte heller rätt till a-kassa.

Då blir pantbanken ett sätt för att få hjälp för att kunna betala räkningarna och handla mat. Mer än 400 000 arbetstillfällen har försvunnit under våren, och oron är stor för att krisen bara är i sin början.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet