Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ryska medier spred falskt uttalande av Ulf Kristersson Visa alla (2)
Visa alla (2)

Ryska medier spred falskt uttalande av Ulf Kristersson

Uppdaterad
Publicerad

Under sitt tal på Folk och Försvar sa statsminister Ulf Kristersson (M) att det inte är aktuellt att placera kärnvapen på svensk mark under fredstid. Men flera ryska medier har rapporterat att statsministern, tvärtom har öppnat för kärnvapen. 

RBC, Gazeta, News.ru och Lenta är några av de ryska medier som uppgett att Kristersson öppnat för kärnvapen på svenskt territorium.

RBC har i efterhand korrigerat sin artikel, som nu innehåller en rättelse där det står att texten ”modifierats till följd av ett fel i översättningen”. Men både News.ru och Lenta har kvar den felaktiga uppgiften.

Svenska ambassaden kontaktade RBC

I ett mejl till Aftonbladet skriver utrikesdepartemenetet att den svenska ambassaden i Ryssland har kontaktat RBC med anledning av publiceringen.

”Sveriges ambassad i Moskva har uppmärksammat RBC på felciteringen. Statsminister Kristersson sa i sitt tal att Sverige går med i Nato utan formella förbehåll. Han sa också att, liksom för de övriga nordiska länderna, är det inte aktuellt att i fredstid ha kärnvapen på vårt eget territorium”, skriver UD till tidningen.

Kristersson: Rysk media sprider desinformation

I ett inlägg på Facebook skriver Ulf Kristersson bland annat:

”Samtidigt som Ryssland bedriver ett fullskaligt invasionskrig mot Ukraina så hotas Sverige, våra grannländer och resten av Europa av Rysslands hybridkrigföring – och rysk desinformation. Häromdagen varnade Säpo för allt mer ryskt spionage i Sverige. Nu sprider rysk media ren desinformation om vad jag sa i mitt tal i Sälen.”

”Alla svenskar – både alla civila och alla i uniform – har nu en uppgift som är viktigare än på mycket länge, att vara mycket vaksamma mot sådan desinformation. Den syftar till att skapa splittring och osäkerhet – både inom Sverige och mellan Sverige och våra allierade”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ryska medier spred falskt uttalande av Ulf Kristersson
Statsminister Ulf Kristersson (M) talar under Folk och Försvars rikskonferens i Sälen på söndagen Foto: Henrik Montgomery/TT