Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
3 frågor om förgiftandet av oppositionspolitikern

Analys: Faktaförnekarna i Moskva arbetar hårt

Publicerad
ANALYS ·

Ju starkare bevisen för att den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj förgiftades av ett nervgift som bara Ryssland kan använda, desto hårdare arbetar faktaförnekarna i Moskva. Nu kopplar dessutom talmannen i Duman (underhuset i det ryska parlamentet) ihop mordförsöket på Navalnyj med demonstrationerna för demokrati i Belarus.

Bert Sundström

Korrespondent Ryssland

Talmannens, Vjatjeslav Volodin, bedömning är att det nog är utländska säkerhetstjänster som ligger bakom förgiftningen och han pekar specifikt på tysk säkerhetstjänst som trolig förövare. Syftet ska ha varit att få skäl att utöka sanktionerna mot Ryssland och hindra Ryssland från att försvara Belarus. 

President Putins talesman Dmitrij Peskov hävdar fortsatt att det inte finns några bevis för att Navalnyj förgiftats av ett gift av typen Novitjok, som utvecklades i Sovjet och som bara rysk militär och säkerhetstjänst har tillgång till. Taktiken är samma som när dubbelagenten Sergej Skripal förgiftades med samma typ av gift av två ryska agenter i Salisbury i England 2018.  

Kräver tillgång till uppgifter

Ryssland kräver att få tillgång till alla de uppgifter som Storbritannien hade då, och alla de uppgifter som Tyskland har nu. I praktiken handlar det om att Ryssland vill veta exakt hur utländska laboratorier har lyckats identifiera ett gift som Kreml trodde ingen kunde spåra.  

Det senaste, men säkert inte det sista, i Kremls försök att två sina händer är argumentet att Navalnyjs medarbetare har saboterat Rysslands möjligheter att utreda fallet. På Navalnyjs hotellrum fanns en flaska vatten. Den flaskan lyckades Navalnyjs medarbetare föra till Tyskland där det konstaterades att det på flaskan fanns spår av Novitjok.  

Att flaskan inte fick undersökas i Ryssland var olyckligt, för då kunde vi ju inte hitta några bevis, säger talesmannen Peskov. Men själva poängen med att smuggla ut flaskan från Ryssland var ju att någon som inte står under Kremls kontroll får analysera och dessutom offentliggöra resultatet. 

Ingen tvekan om saken

Laboratorier i Tyskland, Frankrike och Sverige har kommit fram till att Navalnyj utan tvekan förgiftades av nergiftet Novitjok. När piloten på Navalnyjs plan nödlandade i Omsk fick Navalnyj omedelbart ett motgift mot nervgifter. Den vård i Tyskland som räddade hans liv byggde också på att hjälpa hans kropp att motstå nervgiftet.  

Det finns inga bevis, hävdar Kreml. Men, kan man ju undra, hur ser då bevisen ut för att Navalnyjs medarbetare har saboterat en utredning, eller för att tysk säkerhetstjänst förgiftat Navalnyj i syfte att försvåra Rysslands försök att försvara Belarus. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.