Ryska flygräder från Iran

Uppdaterad
Publicerad

Det ryska försvarsdepartementet meddelar att ryska långdistansbombplan, baserade i Iran, har genomfört flyganfall mot jihadister i Aleppo, Idlib och Dayr al-Zawr (Deir Ezzor) i Syrien.

Ryska statliga medier rapporterar att Kreml placerat ut bombplan av typen Tupolev-22 på en flygbas nära den iranska staden Hamadan för att genomföra flyganfall mot militanta grupper i Syrien.

Att de ryska planen nu lyfter från Iran innebär en stor besparing av flygtid.

Tidigare har Tupolev-22-planen lyft från en flygbas i Mozdok i Ryssland drygt 2000 kilometer från syriskt luftrum. Från den iranska flygbasen är det drygt 700 kilometer till Syrien.

Ryska plan lyfter också från Assad-kontrollerade flygbaser inne i Syrien, men Tupolev-22-planen är för tunga för de landningsbanor som finns i dagsläget, därför innebär samarbetet med Iran en stor vinst för ryssarna.

Under gårdagen kom också rapporterar om att Moskva har bett Iran och Irak om lov att avfyra kryssningsrobotar mot syriska mål över deras territorium i kaspiska havet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.