En rump-attack riktad mot förbundskanslern. Foto: Instagram

Ryska nättroll till attack mot Angela Merkel

Uppdaterad
Publicerad

Det tog inte lång tid innan Angela Merkels nystartade Instagramkonto började attackeras av nättroll. Enligt Frankfurter Allgemeine är det ryska nättroll som ligger bakom anfallen på förbundskanslern.

För ungefär en vecka sedan startade den tyska förbundskanslern Angela Merkel ett Instagramkonto, och fick på fyra dagar 38.000 följare. Men bland den anstormning av nya följare hade illasinnade troll också smugit sig in.

”Ukrainska fascister” och rump-bilder

Kontot visar bilder från Merkels diverse resor och möten med olika politiska ledare och statsöverhuvuden. Ganska snart tog trollen över kommetarsfälten till bilderna, och Merkels pressavdelning fann jobbet att rensa bort tveksamt material övermäktigt, då trollen var betydligt snabbare än dem.

Majoriteten av kommentarerna gäller ”ukrainska fascister”, och länkar till bilder av Merkel tillsammans med den ukrainske presidenten Petro Porosjenko.

Pressavdelningen började att förbjuda inlägg skrivna på det kyrilliska alfabetet, men då bytte trollen till att skriva på tyska och engelska, och attackerna fortsatte utan att tappa fart.

En organiserad rysk trollattack

Enligt uppgifter till Frankfurter Allgemeine rör det sig om en organiserad rysk trollattack.

SVT Nyheter har tidigare skrivit om att Vladimir Putins styre har en armé av internetkrigare som sprider propaganda på bloggar och i kommentarsfält på internationella nyhetssajter. Enligt Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, är det troligt att de organiserade ryska nättrollen även härjar på svenska sajter, skriver Hufvudstadsbladet, men om Stefan Löfven bör vänta sig en liknande omild behandlling i trollens klor som sin tyska kollega är ännu oklart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.