Så här ska du inte ta en selfie. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ryska polisen: Selfies dödar

Publicerad

Ta inte ett självporträtt med mobilen på järnvägsräls, vid ett stup eller med en handgranat. Det är budskapet i en kampanj från det ryska inrikesdepartementet sedan ”dussintals” ryssar förolyckats.

Att ta en selfie i en häftig situation är en fluga som snabbt vunnit popularitet bland de 140 miljoner ryssarna. Men myndigheterna rycker nu ut mot en oroväckande trend: Framför allt ungdomar som skadas eller till och med mister livet i olyckor när de försöker föreviga sig själva på extrema platser eller i livsfarliga ögonblick.

Jakt på gillanden

– Med den moderna världens fördelar kommer också nya hot. Vi vill påminna medborgarna om att jakten på ”gillanden” i sociala medier kan föra dig till dödens tröskel, säger polisöversten Jelena Aleksejeva vid en videokonferens med journalister från samtliga ryska regioner.

I januari blev en mobiltelefon det enda vittnet när två ynglingar i södra Ural dödades av en handgranat i en lägenhet, troligen av misstag. I maj sköt sig en 21-årig kvinna i Moskva i huvudet med en pistol när hon försökte ta en selfie.

Drastisk video

Polisen går nu ut med en broschyr där en serie förbudsskyltar avråder från selfies till exempel i båtar, med tigrar och på kraftledningsstolpar. I kampanjen ingår en video där ungdomar ses uppslukas av eldklot och falla när de klättrar på tåg.

”När man försöker fotografera sig själv avleds ens uppmärksamhet, balansen rubbas, man ser inte åt sidorna och märker inte fara”, skriver polisen. Aleksejeva meddelar att hundratals selfie-ambitiösa ryssar har skadats bara i år och att dussintals har omkommit.

Ansvarsfulla ryssar uppmanas att bidra till kampanjen genom att ta ansvarsfulla bilder och tagga dem med #безопасноеселфи – vilket kan översättas till ”säker selfie”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer