Den ryska säkerhetstjänsten bekräftar nu att det var en bomb som sprängde flygplanet i Egypten, skriver Reuters. Foto: TT

Ryska säkerhetstjänsten: Bomb på Sinai-planet

Uppdaterad
Publicerad

Ryska FSB bekräftar att man hittat rester av sprängmedel på vrakdelarna från flygplanet som kraschade i Sinai i Egypten. Ryssland slår fast att kraschen som dödade 224 personer var ett terrordåd.

Ryska säkerhetstjänsten FSB bekräftar nu att flygkraschen i Egypten orsakades av en bomb. FSB har hittat rester av sprängmedel på vrakdelarna från flygplanet, rapporterar Reuters.

– Man kan utan tvekan säga att det rör sig om ett terrordåd, säger FSB:s chef Alexander Bortnikov.

Flygkraschen i Egypten

Bortnikov sa på en presskonferens att FSB:s analytiker kommit fram till att planet sprängdes av en hemmagjord bomb som bestod av ett kilo sprängämne av typen TNT.

Belöning på 50 miljoner dollar

President Vladimir Putin har beordrat specialstyrkor att finna de ansvariga för det som Ryssland nu kallar för ett terrordåd.

– Vi kommer att leta efter dem överallt, oavsett var de gömmer sig. Vi kommer att hitta dem var de än är på planeten och kommer att straffa dem, säger Putin enligt TT.

Dessutom utfärdades en belöning på 50 miljoner dollar, ungefär 435 miljoner kronor, till den som bidrar med information om vilka som ligger bakom flygkraschen.

Inte sagts rakt ut

Det är första gången Ryssland säger rakt ut att det rör sig om ett terrordåd, enligt SVT:s Rysslandkorrespondent Fredrik Svenningsson.

– Ända sedan Ryssland stoppade flygningarna till Sharm el-Sheikh har myndigheterna misstänkt och utgått från att det här var ett terrordåd. Det har varit mer och mer tydligt i kommenterarer att det är det här man utgår ifrån – men ingen har sagt det rakt ut, säger Fredrik Svenningsson.

224 människor dog när Metrojets Airbus A321 störtade i Sinai den 31 oktober. Planet flög endast i 23 minuter innan det kraschade i Sinaiöknen. De flesta var ryska medborgare. 17 av offren var barn.

”Trolig hämndaktion”

Nu blir det troligtvis någon form av hämndaktion från Ryssland, tror Fredrik Svenningsson.

– Man kan förvänta sig någon form av motangrepp från ryskt håll, eftersom man har för vana till exempel vid inhemsk terrorism att slå till väldigt, väldigt hårt. Vi kan nog räkna med att det finns en förväntan i Ryssland att man ska straffa de som har gjort det här, säger han.

Putin sade i samband med FSB:s uttalande att Ryssland måste intensifiera sina flygattacker i Syrien.

– Brottslingarna ska inse att hämnden är oundviklig, sa Putin.

Senare under dagen kom uppgifter i flera medier om att Ryssland genomfört en rad bombningar i Syrien, både från fartyg och från luften. Ryssland meddelade också att man sänder 25 strategiska bombplan med långdistansförmåga mot IS.

Sedan tidigare har Islamiska staten (IS) tagit på sig ansvar för kraschen, men ännu inte förklarat hur organisationen gått tillväga.

”Mycket trovärdiga uppgifter”

Fredrik Svenningsson betonar att uppgifterna kommer från säkerhetstjänsten FSB och inte från någon offentlig haverirapport.

– FSB kan ju offentlighöra uppgifter precis hur de vill. Det är omöjligt för andra att själva bekräfta att uppgifterna stämmer. Men jag skulle bedöma de här uppgifterna som mycket trovärdiga.

För drygt en vecka sedan läckte uppgifter från den egyptiska haveriutredningen där en uppgiftslämnare sa att utredarna var 90 procent säkra på att en bomb sprängt flygplanet.

Flygkraschen i Egypten

  • Metrojets flyg 7K9260 från Sharm el-Sheikh till Sankt Peterburg försvann från radarn tidigt på morgonen den 31 oktober 22 minuter efter start.
  • Planet kraschade i Sinaiöknen och samtliga 224 personer ombord omkom. De flesta var ryska medborgare. 17 av offren var barn.
  • Satellitbilder har visat ett skarpt ljussken kring planet i samband med haveriet.
  • Islamiska staten (IS) har i en video tagit på sig ansvar för kraschen, men ännu inte förklarat hur organisationen gått tillväga. Dock har Egypten manat till försiktighet när det kommer till terrorspekulationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygkraschen i Egypten

Mer i ämnet