Ryskt flygplan uppges ha störtat i havet

Uppdaterad
Publicerad

Ett ryskt flygplan med minst 28 personer ombord rapporteras ha kraschat i havet nära Kamtjatkahalvön i ryska Fjärran östern. Enligt ryska myndigheter finns inga överlevande, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Kontakten med flygledningen ska ha brutits när planet försökte landa i Palana i Kamtjatka. Flygplanet var på väg från staden Petropavlovsk-Kamtjatskij. Flygbolagets biträdande direktör har sagt att planet ”praktiskt taget kraschade i en sjöklippa”, som inte skulle vara i landningsbanan och en brottsutredning har inletts, skriver AP.

Det kommer även uppgifter om att vrakdelar från det saknade AN-26-planet har siktats i vattnet, skriver TT. Vrakdelarna ska ha hittats omkring fyra kilometer från byn Palana i Kamtjatka.

– Under sökinsatsen från luften har det hittats två vrakdelar – en del av flygkroppen vid kusten och en del i vattnet, sa Vladimir Solodov, guvernören i Kamtjatka kraj, i ett officiellt uttalande.

Han har även lovat bidrag till de familjer vars närstående befann sig på flyget.

Ryska nyhetsbyråer uppges inledningsvis ha tagit emot motstridiga uppgifter om vad som hänt, bland annat florerade uppgifter om att planet störtat vid en kolgruva.

Minst ett barn ombord

Sex besättningsmän och ett eller två barn ska finnas bland de 28 personerna ombord. Runt lunch, svensk tid, rapporterade nyhetsbyrån Reuters att det enligt ryska myndigheter inte finns några överlevande. Enligt myndigheterna var även den högsta politiska ledaren i Palana på planet, skriver AP.

Ryssland brukade vara ökänt för flygolyckor, men har förbättrat sin säkerhetsstatistik. Problem med dåligt underhåll av flygplan och svaga säkerhetsföreskrifter kvarstår dock och flera dödliga flygkrascher har inträffat på senare år. Den senaste stora olyckan var i maj 2019, när ett plan från flygbolaget Aeroflot kraschlandade och fattade eld på landningsbanan på en flygplats i Moskva. 41 personer dog.

Fjärran östern är ett av Rysslands federala distrikt. Det omfattar stora delar av de östra landområdena. Det anses vara ett område där det kan vara farligt att flyga, på grund av svåra väderförhållanden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer