Ryskt flyg av typen SU-27 som i dag flög nära ett amerikanskt flyg. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Finska luftvapnet/TT

Ryskt plan flög meter från amerikanskt stridsflyg

Uppdaterad
Publicerad

Ett ryskt och ett amerikanskt plan kom på bara några meters avstånd från varandra över Östersjön på tisdagen. Liknande händelser har inträffat tidigare.

Ett ryskt stridsflygplan flög på bara några meters avstånd från ett amerikanskt spaningsplan, i det internationella luftrummet över Östersjön på tisdagen, rapporterar CNN.

Planen var sex meter ifrån varandra och det var aldrig någon fara för kollision, men sättet att flyga anses ”oprofessionellt”, enligt amerikanska myndigheter. 

”Händer rutinmässigt”

Zach Harrell, talesperson för den amerikanska flottan, vill inte uttala sig om händelsen men säger att ”amerikanska fartyg och flygplan rutinmässigt kommer i kontakt med militära enheter från andra länder.”

Senast en liknande händelse inträffade var i januari i år när ett amerikanskt och ett ryskt flyg var på ännu kortare avstånd från varandra. Då anklagade USA Ryssland för att hota säkerheten i luften genom att bryta mot avtal. Ryssland, i sin tur, menade att det amerikanska planet försökte spionera på Ryssland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.